Erişilebilirlik

'İran'la Anlaşmanın Önünde Hala Önemli Boşluklar Var'


ABD ve İran Dışişleri Bakanları John Kerry ve Cevat Zarif
ABD ve İran Dışişleri Bakanları John Kerry ve Cevat Zarif

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’la nükleer anlaşmaya varma konusunda “yüksek riskler” olduğu uyarısında bulundu ve görüşmeleri yürüten tarafların “herhangi bir anlaşmaya razı olmadığını” söyledi.

İsviçre’nin Lozan kentinde konuşan ve Londra’ya hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, temel kararların şu anda verilmesi gerektiğini, tam bir anlaşmaya varılmasının önünde hala “önemli boşluklar bulunduğunun” altını çizdi.

Bununla birlikte Kerry, İran’ın nükleer programının silah amaçlı kullanılmasının önüne geçecek ilerlemeler sağlandığına dikkati çekti.

İran’la görüşmeler Tahran hükümetinin belirlediği tarih olan önümüzdeki çarşamba günü devam edecek. Tarafların 31 Mart tarihine kadar bir ön anlaşma imzalaması gerekiyor. Ancak İran heyeti, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin annesinin ölümü üzerine heyeti geçici süreliğine geri çekti.

Ruhani bugün (Cumartesi) yaptığı açıklamada nükleer kriz konusunda anlaşmaya varılabileceğine işaret etti. Taraflar arasında hala aşılması gereken engellerin bulunduğuna dikkati çeken Ruhani, bununla birlikte “çözülemeyecek bir şey yoktur” diye konuştu.

Hasan Ruhani, Nevruz açıklamasında da, “dış güçlerin İran’la en iyi başa çıkma yolunun “tehditler ve yaptırımlar değil, saygıyla olduğunu öğrendiğini” söyledi.

P5+1 diye anılan ve aralarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Amerika, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya’nın yanı sıra Almanya’nın bulunduğu grup, İran’dan uranyum zenginleştirme programını kısıtlamasını istiyor. Tahran hükümetinin elindeki mevcut santrifüjler sivil amaçlı kullanımın fazlasıyla üzerinde ve nükleer silah üretilmesine fırsat verebilecek düzeyde.

İran ise bugüne kadar resmi açıklamalarında, nükleer programının daima sivil amaçlı olduğunu savunuyordu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG