Erişilebilirlik

İran'la Anlaşmada Kritik Eşik Aşıldı


Başkan Barack Obama, İran’la yapılan nükleer anlaşmanın onaylanması yönünde Senato’daki kritik eşiği aşmayı başardı.

Demokrat Partili Maryland Senatörü Barbara Mikulski, Kongre’de oya sunulması durumunda İran’la anlaşmaya destek verdiğini açıklayan 34’üncü senatör oldu.

Çoğunluğunun İran’la anlaşmaya karşı olduğu Kongre’nin, Başkan’ın veto engelini aşabilmesi için Senato’daki hayır oylarının üçte ikiyi bulması gerekiyor. Mikulski’nin desteği, Senato’ya üçte iki çoğunluğu kaybettirmiş oldu.

“Hiçbir anlaşma mükemmel değil, özellikle de İran rejimiyle varılan bir anlaşma” diye konuşan Mikulski, anlaşmanın Tahran hükümetinin nükleer bomba imal etmesini önleyecek en iyi seçenek olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Temmuz ayında varılan anlaşmaya destek amacıyla Kongre üyeleri arasında maraton görüşmeler yürütüyor. Bugün Philadelphia’da açıklama yapan Kerry, anlaşmaya daha fazla destek çağrısında bulundu.

Başta Cumhuriyetçi Partililer olmak üzere, İran’la anlaşmaya karşı çıkan kesimler Tahran hükümetine güvenilmeyeceğini söylüyor. Kerry ise, asıl sorunun İran’ın güvenilmezliği olmadığını, asıl sorunun uluslararası toplumun İran’ın nükleer araştırma ve geliştirme çalışmalarını izleme altına alması olduğunu açıkladı. Amerika ve uluslararası toplumun İran’ı aralıksız denetleyeceğini söyleyen Kerry, anlaşmanın ihlali durumunda “sıfır hoşgörü” gösterileceğini belirtti.

Kongre’de Başkan Obama’nın üyesi olduğu Demokrat Partili üyeler arasında bile İran’la varılan nükleer anlaşmaya karşı kesimler mevcut. Mikulski’nin açıklamasından hemen sonra kendi açıklamasını yayınlayan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili başkanı, Obama anlaşmayı yürürlüğe sokmak için Demokrat Partili üyeler arasından yeterli destek bulsa da, mücadelelerinin sona ermediğini bildirdi.

Obama Kongre’den İran’la anlaşmaya ret oyu gelmesi durumunda bunu veto edeceğini bildirmişti. Obama’nın veto engelini aşması için 100 üyeli Senato’da 67 üyenin hayır oyu kullanması gerekiyor. Mikulski’nin 34’üncü senatör olarak anlaşmaya destek vereceğini açıklaması, Senato’ya veto engelini aşma fırsatı vermiyor.

Amerikan kamuoyu da İran’la anlaşma konusunda keskin çizgilerle bölünmüş durumda. Maryland Üniversitesi tarafından yapılan son bir kamuoyu yoklaması, anlaşmaya destek verenlerin oranını yüzde 55 olarak açıklarken, yüzde 44, anlaşmanın Kongre’den dönmesini istiyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG