Erişilebilirlik

İran, Irak'a Karışmaya Devam Ediyor


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Irak halkını, güçlü ve birleşik bir Irak kurma kararlılıkları tarafından şekillenen bir gelecek bekliyor. Son haftalarda buna inanmamızı gerektiren birçok gelişme gözlendi.

Birincisi, Mart ayında Iraklı seçmenlerin yüzde 62’sinin katıldığı tarihi parlamento seçimleri gerçekleşti. Iraklılar, Temsilciler Meclisinin 325 üyesini belirlemek için üçyüz altı siyasi kuruluşun binlerce adayı arasından seçim yaptı. Hiçbir parti ya siyasi ittifak, koalisyon yapmaksızın hükümet kuracak sayıda milletvekili çıkartamadı. Iraklı liderler şimdi Irak halkının ihtiyaçlarını karşılayacak kimseyi dışlamayan temsilici bir hükümet kurma göreviyle karşıkarşıya.

İkincisi, kendi ülkelerini korumada öncülüğü üstlenen Irak güvenlik güçlerinin artan güç ve yeteneği.. Bu yetenek aybaşında bir dizi başarılı operasyonla kendisini açıkça gösterdi. Irak güvenlik güçlerinin öncülük ettiği bu operasyonlar Irak’taki el-Kaide örgütünün öndegelen liderlerinin ölümüyle sonuçlandı.

Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, Fox televizyon kanalına verdiği demeçte Irak güvenlik güçlerinin ve siyasi liderlerinin performansını övdü. Buna karşılık komşu İran’ın Irak’ta oynamayı sürdürdüğü olumsuz rolü eleştirdi.

Odierno ”Hala öldürücü yardım sağlıyorlar. Irak’ta istikrarı bozmak için çalışmaya devam edenlere eğitim veriyorlar. Nüfuzlarını arttırma çabalarını sürdürüyorlar. Irak’ın egemenliğine saygı göstermiyorlar” dedi.

General Odierno, İran’ın müdahelesinin Irak’ta istikrar için tehdit oluşturduğunu söylemekle birlikte gelecek konusunda iyimser görünüyor.

Odierno” Iraklılar milliyetçi.. İran’ın istenmeyen nüfuzunu reddeceklerdir. Iraklılar sadece diğer tüm komşuları gibi İran’la da iyi ilişkiler istiyorlar” şeklinde konuştu.

Savunma Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Michele Flournoy, geçenlerde Kongrede verdiği ifadede İran’ın müdahelesi konusunda benzer görüşleri savundu. Flourney” Evet, nüfuz kurmaya çalışıyorlar. Evet, İranlıların müdahelesini çok dikkatli izlemeliyiz. Ama başarılı olacaklarını sanmıyorum çünkü eninde sonuda Irak milliyetçiliği İran’ın müdahelesine üstün gelecektir” dedi.

XS
SM
MD
LG