Erişilebilirlik

İran İnternet Kullanıcısı Kadınları Hedef Aldı


İran’da polis internete saçları açık biçimde resimlerini koyan 8 kadını tutukladı. Kadınlar, İslam’a aykırı eylemlerde bulunmakla suçlanıyor. İran’da kadınların 1979 İslam devriminden bu yana kamuya açık yerlerde saçları açık biçimde gezmeleri yasaklanmış durumda.

Polisin bu konuda harekete geçmesi, ülkedeki muhafazakarların sanatçı, gazeteci ve diğer eylemcilere karşı başlattığı operasyonların bir devamı olarak değerlendiriliyor.

BBC’nin haberine göre tutuklamalar ülkede sosyal medyanın ahlaka ve aile yapısına karşı oluşturduğu söylenen tehdidi önlemek için alınan önlemlerin bir parçası.

Associated Press, Örümcek 2 olarak adlandırılan operasyonun Instagram kullanıcılarına odaklandığını bildirdi.

Tutuklama kararları, İran polisinin internette mankenlik yaptığı belirlenen 170 kişiye yönelik önlemlerin ilk dalgası.

İran Organize Siber Suçlarla Mücadele Merkezi Sözcüsü Mustafa Alizadeh, BBC’yle yaptığı görüşmede siber ortamı temizleme planları olduğunu belirtti. 2013’te Facebook’a karşı eyleme geçtiklerini söyleyen sözcü, şimdi Instagram’a odaklandıklarını ve yakın gelecekte yeni önlemler alınacağını açıkladı.

Instagram ve bağlı olduğu şirket Facebook, bu konuda açıklama yapmadı.

Amerikalı medeni hakları savunma örgütü Özgürlük Evi'ne göre (Freedom House), İran’da internete erişim, devletin uyguladığı sansür nedeniyle özgür değil.

2014 yılı Mayıs ayında aralarında erkek ve kadınların olduğu bazı genç İranlılar Pharrell Williams’ın sevilen “Happy” şarkısının eşliğinde dans ettikleri görüntüleri yayınlamış ve tutuklanmıştı. 6 aylık mahkumiyet cezası ertelenen gençler, daha sonra 91 kırbaç cezasına mahkum olmuşlardı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG