Erişilebilirlik

İran'ın Bir Kadını İdam Etmesine Kınama


Reyhan Cabbari (ortada) 2008'de görülen dava sırasında
Reyhan Cabbari (ortada) 2008'de görülen dava sırasında

Amerika, İran’ın tecavüzden kurtulmak için cinayet işleyen bir kadını idam etmesini kınadı.

26 yaşındaki Reyhan Cabbari, sabah saatlerinde asılarak idam edildi. Cabbari’nin öldürdüğü ve kendisine tecavüz etmekle suçlanan kişi İran’ın eski bir istihbarat çalışanıydı. Maktulün ailesi Cabbari’yi affetmediği ve maddi tazminatı da geri çevirdiği için idam cezası infaz edildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, davanın adil görüldüğü yönünde kuşkular bulunduğunu, zanlının ifadesini baskı altında verdiği yönünde iddialar olduğunu bildirdi.

Psaki, İran’daki insan hakları örgütlerince ve uluslararası kesimlerce yapılan çağrılara rağmen cezanın infaz edilmesini kınadıklarını açıkladı.

Reyhan Cabbari, Murtaza Abdolali Sarbandi’nin kendisine tecavüz etmeye kalktığını iddia etmişti. Cabbari, Sarbandi’yi bıçaklayarak öldürdü ve ‘nefsi müdafaadan’ yargılanmak istedi. Ancak savcılar cinayetin planlı olduğunu savundu ve öldürülen şahsın arkadan bıçaklandığını bildirdi.

Olay 2007 yılında yaşanmış ve Cabbari 2009 yılında idam cezasına çarptırılmıştı.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA davanın görüldüğü günlerde, Cabbari’nin Sarbandi’yi öldüreceğine dair bir arkadaşına SMS mesajı çektiğini, ayrıca cinayet aleti olan silahı da olaydan iki gün önce satın aldığını duyurmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG