Erişilebilirlik

İran ile Nükleer Görüşmelerin Yeni Turu


İran ile uluslararası nükleer görüşmelerin yeni turu Moskova’da başladı.
Avrupa Birliği sözcüsü Michael Mann, Amerika’nın Sesi’ne BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya’nın İran’a geçen ay Bağdat’ta sundukları çözüm önerilerini ciddi biçimde müzakere etme çağrısı yaptıklarını açıkladı. Moskova görüşmelerinde altı ülkeyi Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton temsil ediyor.
15 ay aradan sonra Nisan ayında İstanbul'da yeniden başlayan görüşmelerde tarafların çok az ilerleme kaydettiği bildiriliyor.
Dünya güçleri, İran’a nükleer silah geliştirme olanağı verecek yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesini istiyor. Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan grup, İran’a yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarını topraklarından çıkartması ve yeraltındaki Fordo nükleer tesisini kapatması için de baskı yapıyor.
Dünya güçleri, İran bunu yaparsa tıbbi araştırma reaktörü için nükleer yakıt ve havacılık sanayii için şiddetle ihtiyaç duyduğu yedek parçaları sağlayacaklarını söylüyor. İran ise bu tür önerileri yetersiz bularak reddediyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG