Erişilebilirlik

İran İle Nükleer Görüşmeler Sonuç Vermedi


İranlı görüşmeci Ali Bagheri Moskova'da basın mensuplarıyla
İranlı görüşmeci Ali Bagheri Moskova'da basın mensuplarıyla
İran’ın nükleer programı konusunda Moskova’da yapılan müzakereler ilerleme sağlanamadan sona erdi .
Toplantı sonrası yeni bir görüşme tarihi açıklanmadı. Ancak yetkililer tarafların 3 Temmuz’da teknik ayrıntıları görüşmek üzere İstanbul’da biraraya geleceklerini bildirdi.
Müzakerelerde İran’ı temsil eden diplomatlar Amerika ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların hafifletilmesini istedi. Yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran, uranyumu yüzde 20 seviyesine zenginleştirmeyeceklerini taahhüt etti.
BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya (P5+1) İran’a bu tür bir güvence verilemeyeceğini açıkladı. Müzakerelerde P5+1 ülkelerini temsil eden Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, İran tarafından yapılan teklifin daha önceki iki görüşmede ele alındığını söyledi. İstanbul ve Bağdat’ta yapılan görüşmeler de sonuçsuz kalmıştı.
Mann, zenginleştirme faaliyetleri tamamen askıya alınmazsa, yaptırımların ertelenmesinin veya hafifletilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
Yüzde 20 seviyesinde zenginleştirilmiş uranyum, silahlanma oranına yakın olduğu gibi, enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarın çok üzerinde. Batılı devletler İran’ın zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını; yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarını topraklarından çıkartmasını ve yeraltındaki Fordo nükleer tesisini kapatmasını istiyor. Buna karşılık P5+1 ülkeleri İran’a tıbbı araştırma reaktörü için nükleer yakıt sağlamayı teklif ediyor. İran ise bu teklifi yetersiz bulduğunu açıklamıştı.
İran’a uygulanan yaptırımların etkili olduğu düşünülüyor. Amerika öncülüğünde uygulanan yaptırımların neticesinde İran’ın petrol ihracatı bu yıl yarı yarıya azaldı. 1 Temmuz tarihinde AB petrol ambargosunun da yürürlüğe girmesiyle İran’ın petrol gelirinin daha da düşmesi bekleniyor. Amerikan yönetimi de bundan önce bir dizi mali yaptırımda bulunacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG