Erişilebilirlik

İran’dan Yeni Şii Ordusu


Tahran, “Birleşik Şii Özgürlük Ordusu” adı altında yeni bir ordu kuruyor. Bu gelişme, İran’ın Ortadoğu’da özellikle de mezhepler arası çatışmalarda siyasi ve askeri rolünü genişletme isteğinin güçlü bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Exeter Strateji ve Güvenlik Enstitüsü’nden Talha Abdulrazaq Amerika’nın Sesi’ne “Ordu kurarken belirleyici olarak Şii mezhebinin kullanılması bölgede mezhepsel gerilimi tırmandıracaktır” dedi ve İran’ın kendisini bölgesel hatta emperyalist güç olarak görmek istediğini kaydetti.

Suriye’deki İran güçlerine komutanlık eden eski bir komutan tarafından Perşembe günü açıklanan yeni gücün amacı Arap ülkelerinde savaşmak. Ordu büyük oranda da İranlı olmayan Şiiler'den kurulacak.

İran Devrim Muhafızları’nın önde gelen isimlerinden Muhammed Ali Falaki, Mashregh Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada yeni gücün odaklanacağı üç merkez olacağını söyledi, bu yerleri Yemen, Suriye ve Irak olarak açıkladı. Falaki, İran Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki Şii güçlerine liderlik ettiğini de kaydetti. Suriye’deki Şii güçler Pakistan, Irak, Suriye ve Lübnan asıllı savaşçılardan oluşuyor.

Uzmanlara göre mezhepsel bir ordu kurarak Tahran komşularına savaş ilan ediyor ve tıpkı rakip olarak gördüğü Suudi Arabistan gibi, kendi ideolojisini dünyaya yaymaya çalışıyor.

Abdulrazaq, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “Bu açıklamayla yabancı savaşçıları kullanarak mezhepsel şiddeti ve terörü bölgeya yayacaklarını duyuruyorlar,” diyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez Koordinasyon Konseyi ülkeleri İran’ı bölgede mezhepsel şiddeti yaymakla suçluyor. Suudi Arabistan henüz İran’ın bu hareketi ile ilgili resmi bir açıklama yapmadı.

Washington’daki Ortadoğu uzmanlarından Rasool Nafisi, Tahran ile Riyad’ın aylardır söz düellosuna girmiş olduğunu ve İran’ın bu son hamlesinin, Suudi Arabistan’a, İran’ın savaşta bütün seçenekleri kullanabileceğini gösteren bir işareti olabileceğini belirtiyor.

Çatışmanın şiddetlenmesi

Yemen’deki Hutiler ülkedeki Şii azınlık için daha fazla hak istiyorlar ve İran’dan destek alıyorlar.

Kahire merkezli Yemen uzmanı Maysaa Shuja, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada böyle bir ordunun Yemen’deki çatışmaları şiddetlendireceğini kaydetti. Hutiler’in Yemen savaşındaki en organize grup olduğunu belirten Aldeen, daha fazla desteğin alanda güçlerini daha da artıracağını söyledi.

İran ayrıca Suriye’deki savaşta etkinliğini de artıracak. İran, ülkede yaşayan binlerce Afgan’ı Suriye’de cepheye gönderdi ve Pakistanlılar’ı da savaşçı olarak askere aldı.

Suriye’deyken Birleşik Arap Emirlikleri’ne sığınan ve mülteci başvurusu yapan Afgan savaşçı Sardar Kazemi, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada İranlı komutanların Şam rejimini destek veren tüm alanlardaki savaşlara liderlik ettiğini söyledi. Kazemi, “Suriyeli, Lübnanlı ve Afganistan’dan gelen diğer savaşçılar onların emrinde savaşıyor” dedi.

Irak’taki Hashd Shaabi olarak bilinen Irak Halkı Seferberlik Güçleri, eski Irak bölgesel vali danışmanlarından Yasser Haidari’ye göre, İran Devrim Muhafızları komutanlarından Qasim Soleimani tarafından idare ediliyor.

Uzmanlara göre Irak’ta daha fazla İran’ın önderlik edeceği güç bölgesel gerilimi tırmandıracak.

Nafisi, “İran Devrim Muhafızları’ndan ayrı bir ordu kurulması, Suudiler ve bölgedeki diğer Sünni devletler için İran’ın bölgedeki ihtirasları açısından kışkırtıcı bir hareketten daha fazlası olabilir” dedi.

Abdulrazaq, Suudi Arabistan ve bölgedeki Sünni devletlerin İran’ın dış politika gündemini yakından takip ettiklerini kaydetti. Abdulrazaq, “Körfez Koordinasyon Konseyi ülkeleri bu açıklama sonrasında sürpriz yaşamadılar, zaten bu yüzden de İran’ın bölgesel ihtiraslarına karşı şu andakinden daha fazlasını yapmayacaklardır,” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG