Erişilebilirlik

İran'da Mahsa Amini'nin ölüm yıldönümünde babası gözaltına alındı


Mahsa Amini başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve gözaltı sürecinde hayatını kaybetmişti.
Mahsa Amini başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve gözaltı sürecinde hayatını kaybetmişti.

İran’da geçen yıl başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve ardından gözaltı sürecinde hayatını kaybetmesi ülke genelinde protestolara neden olan Mahsa Amini’nin babası kızının ölümünün yıldönümünde gözaltına alındı.

Amini’nin gözaltındayken hayatını kaybetmesi İran’da 1979’daki islam devriminden bu yana ülkedeki en yaygın ve sert gösterilere sahne olmuştu. Amini’nin ölüm yıldönümü nedeniyle yapılan gösterilere polis yine müdahale etti. Polis Mahsa Amini’nin babasını da gözaltına aldı.

Mahsa Amini'nin ölüm yıldönümünde binlerce kişi eylemde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00


İran devlet medyası ülkenin farklı şehirlerindeki gösterilerde polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Cumartesi günü Mahsa Amini’nin ölümünün birinci yıldönümü nedeniyle İran’da güvenlik güçleri özellikle ülkede Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde önlemleri arttırdı.

Sosyal medyaya yansıyan ve çeşitli şehirlerde düzenlenen protesto gösterilerinde eylemcilerin “Biz büyük bir ulusuz İran’ı geri alacağız” şeklinde sloganlar attıkları görülüyor.

Mahsa Amini’nin babası Amjad Amini, gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakıldı. Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, Amini serbest bırakılırken kendisine kızının ölüm yıldönümü nedeniyle eylem yapmaması uyarısında bulunduğunu duyurdu.

Yine sosyal medyaya yansıyan haber ve görüntülerde polisin Amini’nin Saqez şehrindeki evi etrafında önlem aldığı görülüyor.

Ancak söz konusu uyarı haberlerine rağmen Amini’nin ailesi bu hafta başında yaptığı açıklamada, kızlarını geleneklere uygun şekilde anacaklarını söylemişti.

İran’da geçen yıl Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarda aralarında 71 çocuğun da bulunduğu 500’den fazla insan hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve binlerce kişi de emniyet güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG