Erişilebilirlik

Hasan Ruhani'den 'Yapıcı Diyalog' Çağrısı


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

Washington Post gazetesinde makalesi yayınlanan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani savaş ve terör gibi küresel sorunların çözümünde yapıcı diyalog başlatma çağrısında bulundu

İran’ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani savaş ve terör gibi küresel sorunların çözümünde yapıcı diyalog başlatma çağrısında bulundu.

Washington Post gazetesinde makalesi yayınlanan Ruhani, diplomasiye “yapıcı” diye tanımladığı yaklaşımın, taraflardan birinin haklarından feragat etmesi anlamına gelmediğini belirtiyor. İran cumhurbaşkanı, bunun ortak kaygıların giderilmesi ve ortak hedeflere ulaşılması için birlikte çalışılması anlamına geldiğini yazıyor.

Hasan Ruhani, diyalog yoluyla tüm tarafların kazanmasının mümkün olduğunu, tek yanlı alınan kararların çoğunlukla yapıcı yaklaşımları gölgelediğini kaydediyor.

İran Cumhurbaşkanı uluslararası siyasetin artık sıfır toplamlı bir oyun olmadığını, yani birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bir yapı içermediğini, işbirliği ve rekabetin aynı anda gerçekleştiği çok boyutlu bir sahne olduğunu savunuyor.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bu mektubu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantılarına katılmak üzere gelecek hafta New York’a gelişinden önce kaleme alması dikkat çekici bir gelişme. Ruhani görevine başlar başlamaz özellikle Amerika’yla yakınlaşma yönünde girişimlerde bulunuyor.

Önceki gün Amerikan NBC televizyonuna konuşan İran Cumhurbaşkanı, ülkesinin nükleer silah üretmeyi asla amaçlamadığını, hiçbir koşulda kitle imha silahı sahibi olmayı amaçlamadıklarını söylemişti.

İran’ın nükleer programı son yıllarda gerek BM Güvenlik Konseyi’nin, gerekse Amerika ve Avrupa Birliği’nin bireysel yaptırımlarına hedef olmuştu. Amerika ve bazı Batılı ülkeler, İran’ın nükleer programının askeri amaçlı olduğunu savunuyor. İran ise programın sivil amaçlı olduğunda, yalnızca enerji üretiminde kullanılacağında ısrar ediyor. Ruhani de Washington Post’a yazdığı makalede programın barışçı olduğunu savundu. İran Cumhurbaşkanı, nükleer programın İran'ın uluslararası saygınlık kazanma arayayışı olduğu kadar enerji kaynaklarını çeşitlendirmeyi de amaçladığını söyledi. İran’ın ardı ardına maruz kaldığı yaptırımlar, ülke ekonomisinin bozulmasına yol açmıştı.

Ruhani, Haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasından bu yana önemli bir diplomatik açılım başlatmış bulunuyor.

Beyaz Saray yetkilileri, Ruhani’nin New York’taki ziyareti sırasında Başkan Barack Obama’nın şimdilik kendisiyle görüşme planları bulunmadığını açıkladı. Ancak iki lider son birkaç gündür karşılıklı olarak mektuplaşmıştı. Bu bile diplomatik ilişkilere sahip olmayan iki ülke açısından oldukça seyrek görülen bir durum.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG