Erişilebilirlik

İran Brezilya'nın Arabuluculuğunu Kabul Etti


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın nükleer yakıt takası konusunda Brezilya’nın arabuluculuk teklifini prensipte kabul ettiği açıklandı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad nükleer yakıt takası konusunda Brezilya’nın arabuluculuk teklifini prensipte kabul ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’le görüşen Ahmedinejad’ın Brezilya’nın arabuluculuk teklifini gündeme getirdiği belirtildi.

Türkiye de İran'ın nükleer programı konusunda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler, İran’ın nükleer programı konusundaki soruna çözüm bulunması için nükleer yakıt takası yapılmasını önermişti. BM tarafından yapılan teklifte İran’ın sahip olduğu uranyumun yurtdışında zenginleştirilmesi ve daha sonra nükleer reaktörde kullanılmak üzere İran’a iade edilmesi öngörülüyordu. Tahran hükümeti daha önce takasın İran topraklarında yapılmasını şart koşmuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olan Brezilya takas teklifi konusunda batılı ülkelerin esneklik göstermesi çağrısında bulunmuştu.

Amerika ve batılı devletler İran’a karşı ek yaptırım uygulanması için girişimlerde bulunuyor. Bu ülkeler İran’ın enerji ihtiyacını karşılama kisvesi altında nükleer silah üretmeye çalışmasından kuşku duyuyor. İran bu iddiayı reddediyor.

XS
SM
MD
LG