Erişilebilirlik

İran askeri üssünü BM Denetçilerine Açmıyor


BM’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Yukiya Amano, İran’a, Parchin askeri üssünü BM denetçilerine bir an önce açması konusunda çağrıda bulundu.

Daire, Tahran’ın güneyindeki Parchin askeri üssünde nükleer silah üretimine yönelik denemeler yapıldığı görüşünde. BM’e bağlı bir araştırma kuruluşu geçtiğimiz Mayıs ayında, İran’ın, Parchin askeri üssündeki nükleer denemelere ait izleri yok etmeye çalıştığını gösteren görüntüler yayınlamıştı.

İran’ın işbirliği yapmamasını eleştiren Yukiya Amano, dairenin Parchin askeri üssündeki çalışmaları değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
İran, askeri üste nükleer denemeler yapıldığı iddiaları “asılsız” olarak niteliyor ve nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunuyor.
Amano, BM’in üsse giriş izni talebine rağmen, İranlı yetkililerle Ocak ayından beri yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamadığını ifade etti.

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika ve İsrail’in, İran’ın nükleer silah elde etmesini önleme konusundaki kararlılıklarının devam ettiği ancak soruna diplomatik bir çözüm bulmak için hala zaman olduğu belirtildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney Amerika’nın Sesi muhabirlerine, İsrail ve Amerika arasında İran’ın nükleer silah üretmesini engelleme konusunda en ufak bir görüş ayrılığı olmadığını da vurguladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG