Erişilebilirlik

İran Amerikalı Dağcıyı Serbest Bırakmadı


İran, bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan 3 Amerikalı dağcıdan birini serbest bırakma planının ertelendiğini açıkladı. Tahran, bazı yasal konulardan ötürü karardan dönüldüğünü belirtiyor.

ILNA haber ajansının verdiği bilgiye göre, savcılıktan yapılan açıklamada yasal prosedürün tamamlanmaması nedeniyle Sarah Shourd’un salıverme planının ertelendiği belirtildi. IRNA devlet haber ajansı ise ertelemenin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bir sözcüsü tarafından da onaylandığını bildirdi. Ayrıntıların daha sonra açıklanması bekleniyor.

Shourd ve diğer iki Amerikalı dağcı Shane Bauer ve Josh Fattal 31 Temmuz 2009’dan beri tutuklu. 3 dağcı Irak sınırından kaçak yollarla İran’a girmek ve casusluk yapmakla suçlanıyor. Dağcılar ise yanlışlıkla sınırı geçtiklerini ve casusluk yapmadıklarını belirtiyor.

İran cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ertelemeden önce rahatsızlık duyabileceği yorumları da yapılıyor. Zira Ahmedinejad’ın bizzat araya girdiği ve Shourd’un Ramazan Bayramı nedeniyle bir iyi niyet gösterisi olarak serbest bırakılmasını istediği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG