Erişilebilirlik

İran: ‘ABD Yaptırımları Hukuk Dışı’


Hasan Ruhani
Hasan Ruhani

İran Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın İran’ın balistik füze programına yönelik getirdiği yeni yaptırımların ‘yasadışı’ olduğunu bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Caber Ansari, yeni yaptırımlara, yasal balistik füze programlarını güçlendirerek ve İran’ın savunma kapasitesini öne çıkararak yanıt vereceklerini belirtti.

İran’ın 2015 sonunda iki balistik füze denemesinde bulunması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Amerika ve diğer Batılı güçler tarafından kınanmıştı. İran ise balistik füze denemeleri yapmayı ulusal güvenlik için gerekli olduğu iddiasiyla savunmuştu.

Amerika’nın getirdiği yeni yaptırımlar, yasaklanan balistik füze faaliyetiyle ilgisi olan beş İran vatandaşını ve çeşitli şirketleri hedef alıyor.

Başkan Barack Obama, İran’ın balistik füze programına karşı etkin bir yaptırım politikası yürüteceklerini söyledi. Son balistik füze denemelerinin, İran’ın uluslararası sorumluluklarının bir ihlali olduğunu belirten Obama, balistik füze programının geliştirilmesi için çalışan kişi ve kuruluşlara karşı yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Amerika Maliye Bakanlığı, beş İran vatandaşının İran için balistik füze parçası elde etmeye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin merkezli şirketler ağının ise yabancı tedarikçileri aldatarak parçaları kimin, nasıl bir amaç için kullanacağını gizlemeye çalıştığını bildiriyor.

Yeni yaptırımlarla ilgili açıklama, Amerika’nın İran’la Temmuz ayında varılan uluslararası nükleer anlaşma uyarınca ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul ettiğini açıklamasından bir gün, İran’da tutuklu bulunan Amerikalılar’ın serbest bırakıldıklarının doğrulanmasındansa birkaç saat sonra geldi.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Adam J. Szubin, "İran'ın balistik füze programı, bölgesel ve küresel güvenlik için büyük tehdit teşkil ediyor. Uluslararası yaptırımlara tabi olmaya devam edecektir" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG