Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler'e Silaha AB Onayı


Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın çağrısı üzerine acilen ve olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının ana gündem maddelerini Irak'taki gelişmeler ve Ukrayna'daki son durum oluşturdu.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın çağrısı üzerine acilen ve olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının ana gündem maddelerini Irak'taki gelişmeler ve Ukrayna'daki son durum oluşturdu.

AB dışişleri bakanları, IŞİD tehdidine karşı Irak'taki Kürtler'e silah gönderilmesine destek verdi. Silahlar, Irak hükümetinin onayı ve üye ülkelerin ulusal yasaları çerçevesinde gönderilecek

Hem Birleşmiş Milletler’in hem de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’taki ilerleyişinin durdurulamaması ve bu ilerleyişin yarattığı insani durumun giderek kötüleşmesi üzerine acilen ve olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, üye ülkelerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne silah sağlamasına destek verdi.

Irak’taki durum konusunda üç saati aşan bir tartışmanın ardından alınan kararlarda, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin çağrısı üzerinde bazı üye ülkelerin acilen askeri materyal sağlama kararı almasını memnuniyetle karşılayan Avrupa Birliği, bu aşamadan sonra da silah sağlama işlemlerinin üye ülkelerin olanakları ve ulusal yasaları çerçevesinde yapılacağının altını çizdi.

Toplantıda Fransa ve İngiltere kesinlikle silah göndereceklerini beyan ederken Almanya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti silah gönderme olasılığı yüksek olan ülkeler arasında yer aldı.

Avrupa Birliği, Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’ne silah gönderirken merkezi Irak hükümetinin yeşil ışığının alınacağının da altını çizdi.

Avrupa Birliği’nin silah teslimatı konusunda aldığı karar sürpriz bir içeriğe sahip değil. Bu konudaki yetkinin tamamen üye ülkelerde olması nedeniyle ortak adım atması mümkün olmayan Birlik, bu yöndeki adımlara destek verdiğini ve bu yaklaşımı onayladığını belirtmekle yetindi.

Iraklı Kürtler’e silah gönderilmesine yeşil ışık yakan Avrupa Birliği, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık hevesini paylaşmadığını ise Irak’ın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yaptığı vurguyla hissettirdi. Toprak bütünlüğü ve egemenlik vurgusunun bir başka muhatabı da doğal olarak IŞİD oldu.

IŞİD’in saldırılarını güçlü şekilde kınayan Avrupa Birliği, bu örgütün ele geçirdiği rafinerilerden petrol satışının nasıl engelleneceğini de değerlendirme kararı aldı. Ancak bu alanda Avrupa Birliği’nin opsiyonları oldukça kısıtlı.

Aday ülkelere ambargo "uyarısı"

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının ana gündem maddeleri arasında yer alan Ukrayna’daki kriz konusunda yaptıkları en dikkat çekici vurgulardan birini ise üçüncü ülkelere ve özellikle Avrupa Birliği’ne aday ülkelere yönelik ambargo uyarısı oluşturdu.

Avrupa Birliği, Ukrayna’daki kriz nedeniyle Rusya’ya uygulama kararı aldığı yaptırımlara Moskova’nın gıda ürünlerine ambargo uygulayarak karşılık vermesinin sıkıntısını yaşıyor.

Bu ambargoya verilecek cevabın belirlenmesi için eylül ayı başında Avrupa Birliği tarım ve balıkçılık bakanlarını toplantıya çağıran Birlik, “uluslararası toplumun birliğini güvence altına almak ve uluslararası hukuka bağlılığı sağlamak amacıyla” üçüncü ülkelerin ve aday ülkelerin ambargo nedeniyle oluşan yeni ticari olanaklardan yararlanmaktan kaçınmalarını umduğunu duyurdu.

“Beklentiden” çok “uyarı” niteliği taşıyan bu mesajın muhatapları arasında Türkiye de yer alıyor.

Avrupa Birliği’ne aday ülkelerin Birlik tarafından alınan her dış politika kararını aynen uygulama zorunluluğu yok ancak Brüksel, aday ülkelerden dış politikada kendisiyle uyumlu hareket etmelerini bekliyor.

Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, Rusya’nın Avrupa Birliği’ne yönelik ambargosunun oluşturduğu ortamdan çıkar sağlamaya çalışacak aday ülkelerin bu yöndeki girişimlerinin “dostane olmayan adım” olarak görüleceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG