Erişilebilirlik

Irak'ta Türkmen Kenti Kurtarıldı


Ömerli'ye giren Irak askerleri ve Şii milisler
Ömerli'ye giren Irak askerleri ve Şii milisler

Amerikan hava saldırılarından sonra Irak kuvvetleri ve Şii milisler dört koldan saldırarak IŞİD militanlarının13 bin nüfuslu Ömerli çevresinde iki aydır sürdürdüğü kuşatmayı kırdı ve kente girdi

Iraklı yetkililer kuzeyde iki aydır IŞİD militanlarının kuşatması altında olan ve binlerce kişinin yiyecek, su ve ilaç sıkıntısı çektiği Türkmen kasabası Ömerli’nin kurtarıldığını açıkladı.

Yetkililere göre Irak kuvvetleri ve Şii milislerin dört koldan saldırarak Ömerli çevresindeki kuşatmayı kırdı ve kente girmeyi başardı.

Şii Türkmenlerin yaşadığı 13 bin nüfuslu kent aylardır kendilerini kuşatan İslamcı militanlara karşı direniyordu. Uluslararası kuruluşlar kent halkının yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini, IŞİD militanlarının kente girmesi halinde katliam yaşanacağı uyarısında bulunuyordu.

Amerika Savunma Bakanlığı kent kurtarılmadan bir gün önce Amerika’nın Ömerli çevresindeki IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenlediği ve kente havadan insani yardım attığını bildiriyor.

Pentagon basın sözcüsü Tümamiral John Kirby havadan yardıma Amerikan uçaklarıyla birlikte Avustralya, Fransız ve İngiliz uçaklarının da katıldığını açıkladı.

Kirby, Amerikan ordusunun insani yardım operasyonunu desteklemek için İslam Devleti militanlarına karşı hava saldırılarını koordine ettiğini de söyledi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott Irak‘taki durumu “insani felaket” olarak tanımlarken IŞİD milikanlarıyla savaşan Kürt kuvvetlerine silah sağlamak için sürdürülen uluslararası çabalarına ülkesinin de katılacağını açıkladı.

Alman iç istihbarat örgütü başkanı Irak ve Suriye’deki İslamcı militanların gösterdiği vahşet, acımasızlık ve şiddetin grubu genç Müslümanlar için çekici kıldığını söyledi. Hans-Georg Maasen, bir Alman radyosuna yaptığı açıklamada 400 Alman’ın İslamcı militanlara katıldığını ve en az beşinin intihar saldırıları düzenlediğini gösteren kanıt bulunduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’un NATO zirvesini IŞİD militanlarına karşı savaşmak isteyen ülkelerden bir koalisyon oluşturmak için kullanacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG