Erişilebilirlik

Irak'ta Sünni Milletvekili Öldürüldü


Iraq Reels Under Intensifying Political Divide
Iraq Reels Under Intensifying Political Divide
Iraklı yetkililer ülkesini batısındaki Anbar ilinde ördegelen bir Sünni milletvekilinin bombalı intihar saldırısında öldürüldüğünü açıkladı.
İfan el-Essavi’nin Felluce kentinde korumalrından biriyle birlikte bir intihar eylemcisinin üzerindeki bombaları patlatması sonucu öldüğü bildiriliyor.
İntihar bombacısının bir inşaat yerinde işci kılığında milletvekiline yaklaştığı ve kendisini havaya uçurduğu haber verildi.
El-Essavi, 2006 yılında el-Kaide ile mücadelede saf değiştirerek Amerikan kuvvetlerine katılan Sünni milis grubunun kurucularından biriydi.

Olay Maliki hükümetinin haftalardır devam eden protesto gösteriler karşısında ödün vererek çok sayıda Sünni tutukluyu serbest bırakması sırasında meydana geldi.
Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehrastani son bir hafta içinde 335 tutuklunun serbest bırakıldığını açıkladı. Şehrastani, tutukluların bürokratik hatalar nedeniyle yasadışı hapise atıldıklarını kabul etti.

Başbakan Nuri el-Maliki’nin istifasını isteyen Sünni göstericiler aynı zamanda yargılanmadan hapse atılan tutukluların serbest bırakılmalarını da istiyordu.
Gösteriler Anbar ilinde Sünni Maliye bakanı Rafa el-İssavi’nin korumalarının terör suçlamasıyla tutuklanması üzerine başlamıştı.

Irak’ta yerel seçimler Nisan ayında yapılacak. Uzmanlar siyasi karışıklığın seçimlere kadar devam edeceği tahmininde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG