Erişilebilirlik

Irak'ta Siyasi Kriz Büyüyor


Felluce'de Başbakan Maliki karşıtı gösteri yapan Iraklı Sünniler
Felluce'de Başbakan Maliki karşıtı gösteri yapan Iraklı Sünniler
Irak’ta Sünni ve Kürt bakanlar Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı gösterileri destek verdiklerini göstermek amacıyla kabine toplantısını boykot etti.

Bir Sünni milletvekili, hükümetin iktidar paylaşımını kabul etmediği ve göstericilerin taleplerine karşılık vermediği için boykot kararı alındığını açıkladı. Bir Kürt milletvekili de parti liderlerinin bakanlardan toplantıyı boykot etmelerini istediğini söyledi.

Iraklı Sünniler, ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüklerinden yakınarak iki haftadan beri bazı kentlerde gösteriler düzenliyor.

Geçen hafta sonu Cuma namazından sonra Felluce, Tikrit, Ramadi ve Musul’da toplanan Sünniler, Şii Başbakan Nuri el Maliki’den, cezaevlerindeki Sünni mahkumları serbest bırakmasını istedi.

Şii din adamı Muktada el Sadr’dan destek alan Iraklı Sünniler, Bağdat’ta da gösteriler düzenledi. Sadr, Sünniler’le birlikte Abdülkadir Geylani Camisi’nde Cuma namazına katıldıktan sonra, 2010 yılında bombalı saldırıya hedef olan bir Keldani kilisesini ziyaret etti. Cami çıkışı Sünniler’den tezahürat alan Sadr 2010 yılındaki seçimlerde Maliki hükümetine destek vermişti. Ancak radikal Şii imam Maliki hükümetinin istifasını isteyen Sünniler ve Kürtler’e katıldı.

Mukteda el Sadr, Irak’ın Arap Baharı ayaklanmalarından dışında kalamayacağı olmayacağı uyarısında bulunmuştu. Sadr, devleti devrik Baas yönetiminin üyelerinden arındırmanın bu kişileri sürekli hapiste tutarak sağlanamayacağını savunuyor.

Başbakan Maliki ise gösterilerin başlamasından bu yana bazı ödünler vererek cezaevindeki bazı Sünni kadınları serbest bırakmaya razı olmuştu. Ancak Maliki Sünnilerin düzenlediği kitlesel gösterilere hoşgörülü davranmayacağı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG