Erişilebilirlik

Irak'ta Sivil Ölümler 2010 Yılında Azaldı


Irak'ta Sivil Ölümler 2010 Yılında Azaldı
Irak'ta Sivil Ölümler 2010 Yılında Azaldı

Merkezi İngiltere’de bulunan bir örgüt, Irak’ta sivil ölümlerin 2010 yılında savaşın başladığı tarihten bu yana en az seviyeye indiğini bildirdi. Ancak örgüt şiddet olaylarının mevcut düzeyde daha uzun süre devam edeceği görüşünde.

Irak’ta sivil ölümler 2010 yılında 2003 yılında başlayan işgalden bu yana en düşük seviyesine indi. Irak Body Count adlı örgütün yayınladığı rapora göre 25 Aralık 2010 itibariyle sivil ölü sayısı 3 bin 976’ydı. 2009 yılında ölen sivillerin sayısı ise 4 bin 680. Sivil ölümlerin üçte ikisi mezhep ayrılığını savunan gruplar ya da El Kaide gibi terror örgütlerinin bombalı saldırıları sonucu gerçekleşti. Amerikan askerlerinin operasyonlarında ölen sivil sayısı ise 32. 2009 yılında Amerikan askeri operasyonlarında 64 sivil yaşamını yitirmişti. Sivil ölümler, Amerika’nın Irak’taki muharip birliklerini geri çektiği Ağustos ayından bu yana yarı yarıya azaldı ve bu gerileme yıl sonuna kadar devam etti.
Irak Ulusal Medya Merkezi’nden Hüsham el Rikabi Bağdat’ta ve ülkenin diğer köşelerinde güvenlik durumunun son zamanlarda düzelme gösterdiğini söylüyor. El Rikabi bu gelişmeyi yetkililerin üst düzey militanları tutuklamasına bağlıyor.

Hüsham el Rikabi Irak askerlerinin bazı önemli terörist liderlerini tutukladığını ve Bağdat, Diyala, Anbar ve Musul’daki el Kaide şebekesini dağıttığını söylüyor. El Rikabi yeni hükümetin kurulmasıyla geriye kalan terör hücrelerinin de temizleneceğine inandığını söylüyor.
Iraq Body Count adlı örgüt Irak’ta şiddet oranının 2010’un ilk ve ikinci yarısında aynı seviyede kaldığını ve güvenlik durumunda düzelme olmadığını söylüyor. Uzmanlar Ramadi ve Musul’da geçen hafta meydana gelen intihar eylemlerinin ülkede şiddet olaylarının az da olsa devam edeceğine işaret ettiğini söylüyor. Şam’daki Uluslararası Kriz Grubu’ndan Irak uzmanı Peter Harling Irak’ın 2006 ve 2007’den bu yana büyük aşama katettiğini söylüyor.

Irak 2006 ve 2007 yıllarında devam eden kanlı mezhep savaşlarının yaralarını sarıyor. Mezhep kavgasının dinamikleri başka yöne kayıyor, bu da ülkeye istikrar ve sivillerin korunmasını sağlayacak önlemler getirebilir. Bağdat’ta ve diğer kentlerde hala bombalar patlıyor ama bu geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz sivil savaş ile kıyaslanamaz.
Harling sivil ölümlerin hesabını tutarak Irak’ta güvenliği ölçmenin sağlıklı bir yöntem olmayabileceğini belirtiyor:

Harling, sivil ölüm sayısının Irak’ta tek ölçüm olarak kullanılmaması gerektiğini söylüyor ve devamla şöyle diyor:
“Çatışmanın dinamikleri değişiyor ve bu çatışma her zamankinden daha siyasi. En iyi ölçüm yöntemi çıkarılacak yasalar olacaktır. Özellikle petrol yasası, uzlaşma, Kerkük’ün statusü gibi konularda çıkarılacak yasalar önemli. Bütün bunlar nicel değil niteleyici ölçümler gerektirecek. Bence sivil ölümlerin sayısının tutmaktan vazgeçmenin vakti geldi.”
Irak Body Count askeri operasyonlar ya da terör eylemlerinde ölen sivillerin sayısını tutuyor. Sivil ölülerle ilgili bilgi medya, hastane, morg , yetkililer ve sivil toplum örgütlerinden sağlanıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG