Erişilebilirlik

Irak'ta Militanlar Petrol Rafinerisini Kuşattı


Musul'daki çatışmalarda ateşe verilen bir Irak zırhlı aracı
Musul'daki çatışmalarda ateşe verilen bir Irak zırhlı aracı
Musul ve ardından Saddam Hüseyin'in doğum yeri Tikrit kentini ele geçiren İslamcı militanların güneye ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu bölgeye girdiği bildiriliyor.

Iraklı güvenlik yetkilileri militanların Salı akşamı Beci kentine girdiğini, polis merkeziyle adliye binasını ateşe verdiğini ve rafineriyi koruyan 250 görevliyi kuşattığını açıkladı. Militanların görevlilere çatışmadan çekilirlerse güvenli geçiş önerdikleri öne sürülüyor.

Irak devlet televizyonu Çarşamba günü Irak ordusunun 4’üncü tugayının birkaç saat sonra militanları Beci’den çıkardıklarını bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bağdat hükümetinin militanları Musul’dan çıkartmak Irak Kürt Yönetimiyle işbirliği yapacağını açıkladı. Zebari Irak liderlerinin ülkenin karşı karşıya bulunduğu “ciddi, ölümcül tehdide” karşı birleşmeleri gerektiğini söyledi.

Musul'da kontrolun İslamcı militanların eline geçmesinin ardından yaşanan şiddetin yarattığı korku nedeniyle en az 500 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildiriliyor.
Yüzlerce Kişi Musul'u Terk Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Uluslararası Göç Örgütü Çarşamba günü, Bağdat’ın kuzeyindeki ülkenin ikinci büyük kentinde yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Musullular’ın, ya kent içinde başka yerlere ya da Erbil’e kaçtıklarını açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü ayrıca, Irak hükümeti ve özel kuruluşlar tarafından insani yardım çalışmaları yürütüldüğünü, ancak durumun kötüye gittiğini bildirdi.

İslamcı militanların, ülkenin ikinci büyük kentini ele geçirmesi, Irak’ın Şiiler'in kontrolundaki merkezi hükümeti için büyük yenilgi olarak görülüyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkenin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, meclisi olağanüstü hal ilan etmeye çağırdı.

Musul’un İslamcı militanlar tarafından ele geçirilmesinde, roket güdümlü el bombaları ve uçaksavar silahları kullanıldı. Geri çekilen Irak ordusu, isyancıların kullanmasını önlemek için yakıt ve mühimmat depolarını ateşe verdi.

Musul’un kontrolunu kaybetmek, El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Irak hükümetine vurulan son darbe oldu. Örgüt, bu yılın ilk aylarında da Felluce’de de kontrolu ele geçirmiş, aylarca süren çatışmalara rağmen, hükümet güçleri kenti geri almayı başaramamıştı.

IŞİD militanları, Musul’un batısında yer alan Suriye’nin batı bölgelerinde de Esat güçlerine karşı savaşıyor. Örgüt, Irak’ın batısı ve Suriye’nin doğusunda yer alan bölgeleri kontrol altına alıp, İslam devleti kurmayı amaçlıyor.

2008 yılından beri en büyük şiddet olaylarına ev sahipliği yapan Irak’ta Birleşmiş Milletler verilerine göre 2014’ün başından bu yana 4 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Sadece geçen ay ölenlerin sayısının ise 900 olduğu bildiriliyor.
Irak'ta Militanlar Petrol Rafinerisini Kuşattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG