Erişilebilirlik

Irak’ta IŞİD Saldırısı


Irak’ın başkenti Bağdat’taki işlek bir bölgede bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 12 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Başkentin Şii bölgesindeki Karradah semtinde bir hastane ile dükkanların yanına park edilen bomba yüklü aracın patlaması sonucu 28 kişi de yaralandı.

Saldırıda ölenlerden bazıları için bugün cenaze törenleri yapıldı.

IŞİD bir açıklama yayınlayarak saldırının hedefinin Şiiler olduğunu belirtti.

Bağdat’taki ana ticari bölgelerden biri olan Karradah’te çok sayıda giyecek mağazaları, restoranlar ve kafeler yer alıyor. Bayram öncesi olması dolayısıyla bölgenin bu aralar özellikle dolu olduğuna dikkat çekiliyor.

Temmuz ayının ilk günlerinde de Ramazan Bayramı alışverişi yapanların uğradığı Karradah’da IŞİD’in üstlendiği bombalı saldırıda yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirmişti.

Son saldırı da, yetkililerin Karradah’ın Temmuz’daki patlamadan sonra kapatılan bir bölümünü yeniden açmalarının ardından düzenlendi.

Son aylarda IŞİD, cephede aldığı yenilgiler karşısında gerilla savaşına dönmüş görnüyor.

Geçen ay Irak güçleri Musul’un 70 km güneyindeki Qayara kasabasını ele geçirmişti. Musul’un güney ve güneydoğusundaki bazı kasabalar da Musul’u IŞİD’den geri alma planı çerçevesinde kurtarılmıştı. Musul, Irak’ta IŞİD’in kontrolündeki en büyük kent.

Militanlar, hava operasyonlarını önlemek için Qaraya çevresindeki bir dizi petrol kuyularını ateşe vermişti ve bunun neticesinde, bölgeden çekildiklerinde arkalarında yıkım bıraktılar.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Assem Jihad, ekiplerin 6 kuyudaki yangını söndürdüklerini, yakınlarına yerleştirilen bombaları kaldırdıklarını ve Dicle Nehri’ne petrol sızmasını engellediklerini kaydetti. Jihad, IŞİD kontrolündeki 3 kuyunun yanmaya devam ettiğini de söyledi.

Dünya Gıda Programı da Qayara’daki durumu “çok kötü” olarak nitelerken, yanan petrol kuyularından siyah dumanların çıktığını, içilebilir su, tıbbi hizmet ve elektriğe ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu belirtti.

Açıklamada, “bütün dükkanlar ya yıkıldı ya da kapalı ve gıda stoğu tehlikeli seviyede düşük seviyede, insanlar buğday ile yaşıyor” ifadesi kullanıldı.

Dünya Gıda Programı, yerel ortaklarla birlikte, bölge ve bölge çevresindeki 30 bin kişiyle, evlerini terketmek zorunda kalan 2 bin kişiye gıda yardımı yaptı.

Irak yönetimi Musul’u bu yıl içinde IŞİD’den geri almayı hedefliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG