Erişilebilirlik

'Irak'ta İnsani Kriz Büyüyor'


'Irak'ta İnsani Kriz Büyüyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Birleşmiş Milletler Irak’taki insani yardım operasyonlarını desteklemek için 500 milyon dolar bulmak amacıyla bu hafta Avrupa Parlamentosu’na başvuruyor. BM, Irak’taki mevcut yardım fonlarının tükenmeye başladığı ve yardıma muhtaç Iraklılar’ın sayısının arttığı uyarısında bulunuyor

Birleşmiş Milletler Irak’taki insani yardım operasyonlarını desteklemek için 500 milyon dolar bulmak amacıyla bu hafta Avrupa Parlamentosu’na başvuruda bulunuyor. BM yetkilileri, Irak’taki mevcut yardım programlarının fonlarının tükenmeye başladığı, evlerini terketmek zorunda kalan ve yardıma muhtaç olan Iraklılar’ın sayısının giderek arttığı uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, Irak’ta yardıma muhtaç olan 8 milyon kişiye destek oluyor. Bunlara evlerini terkeden 3 milyon Iraklı da dahil.

Lise Grande, “Eğer şu anda yeterli mali fonları garanti altına alamazsak Irak’taki tüm çalışmalarımız önümüzdeki haftalarda sona erecek” diyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, IŞİD’i püskürtme çabaları nedeniyle önümüzdeki aylarda evlerini terkedenlerin sayısının artmasını bekliyor.

Grande, “2015 sonunda Irak’ta 10 milyon kişinin yardıma muhtaç hale gelebileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Evlerini terketmeyenler içinse geçinmek çok zor.

Grande, “Irak Hükümeti petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle son birkaç aydır tüm gelirinin yüzde 40’ını kaybetti” diyor.

Irak Ordusu, batıdaki Anbar vilayetini IŞİD’den geri almak için başlattığı operasyonu sürdürüyor. Militanlar, operasyona, Anbar yakınlarındaki bir askeri üsse üç intihar saldırısı düzenleyerek yanıt verdi. Saldırıda 40 asker öldü. Amerika önderliğindeki koalisyon, Irak’ın Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’yi geri alma çabalarını destekliyor.

General John Allen, “Iraklı güvenlik güçlerinin bazı unsurları şu anda Ramadi’ye yaklaşıyor. Bu sefer durum, çok çabuk düşen ve bir yılı aşkın süredir IŞİD kontrolunda olan Musul’dakine benzemiyor. Iraklılar Ramadi’yi IŞİD’den geri alacak” şeklinde konuşuyor.

Irak’taki insani kriz, etnik ve mezhepsel çatışmaların ve son bir yıldır köktendinci İslamcı hareketin hızla alevlenmesinin sonucu olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG