Erişilebilirlik

Irak'ta İlkokul Bombalandı


Iraklı yetkililer ülkenin kuzeyinde bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda çoğu çocuk en az 15 kişinin öldüğünü açıkladı.
Saldırı Suriye sınırına yakın Şii Türkmenlerin yaşadığı Telafer kentinin hemen dışındaki Kabat köyünde meydana geldi.
Haberlere göre bir intihar bombacısı bomba yüklü aracını okulun bahçesine sürerek patlattı. Patlamada 14 öğrenciyle öğretmenleri hayatını kaybetti.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak daha önceki benzer intihar saldırılarını el-Kaide'nin Irak kolu üstlenmişti.

Irak’ta Cumartesi günü düzenlenen saldırılarda da 55 kişi hayatını kaybetti.
İlk saldırı, Ademiye’de Şii hacıları hedef aldı. Hacıların dokuzuncu Şii İmam Muhammet el Cevat’ın türbesine yürüdükleri sırada patlayan bomba en az 50 kişinin ölümüne yol açtı.

Yine Şiiler’in yoğun olduğu Balat kentinde bir intihar eylemcisi bir kahvehaneye girerek üzerindeki bombaları patlattı. Olayda en az 13 kişi öldü. Balat’taki aynı kahvehane, bir buçuk ay önce de 16 kişinin öldüğü bombalı saldırıya hedef olmuştu. Balat, Bağdat’ın 80 kilometre kuzeyinde, Sünniler’in yoğun olduğu Tikrit’e de yakın bir kent.

Musul’da ise el Şarkiyye televizyonuna çalışan iki muhabir, kimliği belirsiz kişiler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü.

Son aylarda Irak’ta mezhep gerginliği artmış durumda. Mezhep çatışmalarını yeniden başlatmayı amaçlayan el-Kaide’nin Irak örgütü hedef olarak, lokanta, kahvehane, pazaryeri, cami, cenaze töreni gibi kalabalık alanları seçiyor.

Bu yılki şiddet olaylarında ölenlerin sayısıysa, Irak’ta savaşın en şiddetli dönemi olan 2008 yılından bu yana en yüksek düzeye çıktı. Ülkede çoğunluktaki Şii ve azınlıktaki Sünniler arasında bir iç savaş yaşanmasından kaygı duyuluyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG