Erişilebilirlik

Irak’ta Havadan Suriye’de Karadan Askeri Operasyon


Genelkurmay Başkanlığı, Suriye ve Irak’taki terör örgütlerine karşı yürütülen askeri operasyonlar hakkında bilgilendirme açıklaması yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Özkürkçü imzasıyla yapılan açıklamaya göre; Türkiye dün Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesine havadan askeri operasyon gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Irak kuzeyi Gara bölgesine Türk Hava kuvvetlerine ait savaş uçakları ile düzenlenen hava harekâtında; hudut birliklerimize saldırı hazırlığında olduğu belirlenen BTÖ mensubu 19 terörist etkisiz hale getirilmiş, bölgede teröristlere ait iki sığınak, üç barınak ve bir lojistik tesis imha edilmiştir. Görevlerini başarıyla icra eden savaş uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir” dendi.

Irak’a askeri operasyon ile ilgili açıklamada, Irak’taki PKK yapılanmasının yanı sıra Suriye’deki PYD-YPG yapılanmasını da kapsayacak şekilde BTÖ yani Bölücü Terör Örgütü ifadesi kullanıldı. Genelkurmay Başkanlığı, son dönemde ayrılıkçı Kürt terör örgütü yapılanmalarını tek ifadeyle tanımlamak üzere BTÖ kısaltmasını tercih ediyor.

Suriye’de 109'uncu gün

Türkiye, Suriye’de de IŞİD'le mücadele operasyonunu sürdürüyor. İlk açıkladığı hedef olan güneydeki El Bab kentine yönelik karadan ilerleyişe Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri de katılıyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın son açıklamasında da, Suriye’deki durumla ilgili, “TSK tarafından desteklenen ÖSO’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 222 meskûn mahal ve 1.840 km²’lik alan kontrol altına alınmıştır. Özgür Suriye Ordusu tarafından, Dana ve Baratah meskûn mahallerinde büyük ölçüde kontrol sağlanmıştır. Keşif ve gözetleme vasıtalarından; çatışmalar esnasında, DEAŞ’ın El-Bab ve çevresindeki tank, zırhlı ve silahlı araç ile silahlı terörist unsurlarını okul, hastane, cami, kamu binası veya bitişiğindeki yerlere gizlemeye ve böylece Özgür Suriye Ordusunun taarruzlarının etkisini azaltma çabası içine girdikleri tespit edilmiştir. Türk Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarımız tarafından, Bab ve Zarzur bölgelerinde tespit edilen DEAŞ TÖ hedeflerine yönelik olarak yapılan hava harekâtı sonucunda; barınma maksadıyla kullanılan yirmi altı bina, beş mühimmat deposu ve üç silahlı araç olmak üzere toplam 39 hedef imha edilmiştir. İHA (İnsansız Hava Aracı) tarafından Zarzur bölgesinde tespit edilen dört DEAŞ TÖ mensubu etkisiz hale getirilmiştir” bilgilerini verdi.

Genelkurmay Başkanlığı, DEAŞ’ın “şeytani” şekilde hareket ettiğini ve hastane, sağlık ocağı gibi mekanları istismar ederek, karargah ve silah deposu olarak kullandığını da vurguladı. Açıklamada, “Bu hedefler tespit edilirken bölgedeki istihbarat birimleri tek tek ayrıntılı olarak keşiflerini yapmakta ve müteakiben hedef oldukları teyit edilmektedir. Bu binalar saatlerce İHA ile gözlenmekte teyitler hataya yer vermeyecek seviyede tekrar teyit edilmektedir. en büyük hassasiyetimiz sivil halka zarar verilmemesidir” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu’nda uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkını kullandığı vurgulandı. Aynı zamanda operasyonun BM’nin DEAŞ’la mücadeleye yönelik almış olduğu kararlar çerçevesinde sürdürüldüğü ifade edildi.

Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonu olarak adlandırdığı hava destekli kara harekatında bugüne değin 14 TSK askerini kaybetti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG