Erişilebilirlik

Irak'ta Halk Kaygılı


Irak'ta Halk Kaygılı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Irak işgali’nin 10. Yıldönümü’nde Bağdat’ta patlayan bombalar, onlarca kişinin ölümüne neden oldu.

Bombalı saldırılar, Bağdat’ta bir güvenlik operasyonuna ve başkentin birçok bölümünde trafik sıkışıklığına neden oldu.

Birkaç gün önce de Irak’ın güneyindeki saldırılarda 10 Iraklı ve Bağdat’ta devlet binalarına yapılan saldırılarda da onlarca kişi ölmüştü.

Şiiler’in çoğunlukta olduğu bölgelere yapılan saldırılar işgalden 10 yıl sonra Irak’ta mezhep çatışmalarının tekrar artması korkusunu gündeme getirdi.

Bağdat Siyasi Analiz Merkezi Başkanı Hadi Celo Made bazı Iraklılar’ın siyasi, dini ya da ideolojik amaçlarına ulaşmak için şiddet kullanmaktan kaçınmadığını söylüyor: “Toplumdaki farklılıklar bu grupları mezhep temelli çatışmalara sürükleyebilir. Ancak Irak halkı bunu istemiyor. Milyonlarca Sünni ve Şii, dindar bile olsalar radikal ideolojileri temsil eden bu milislerin yolaçtığı şiddetten nefret ediyor.”

Sokakta rastladığınız Iraklılar asayiş yetersizliğinin zaten yıllardır yaptırımlar ve savaşla yaşayan ülkede, ekonomiye zarar verdiğini söylüyor. Kahvehane sahibi Haşim Beşar bunlardan biri: “Pazarda hareket yok, çünkü durum çok kötü. Asayiş yok, hükümetin politikaları, politikacılar… hepsi kötü.”

Birçok Iraklı Saddam Hüseyin’in devrilmesinden 10 yıl geçmesine rağmen ülkedeki gelişmelerin yetersiz olduğu görüşünde. Ancak hiç kimse son yıllardaki çatışma ortamına da dönmek istemiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG