Erişilebilirlik

Irak'ta ABD Yatırımları Artacak


Irak'ta ABD Yatırımları Artacak
Irak'ta ABD Yatırımları Artacak

Başkan Obama’yla dün Beyaz Saray’da görüşen Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Washington ziyareti kapsamında bugün Amerikan Ticaret Odası’nın düzenlediği toplantıya katıldı.

Maliki toplantıda yaptığı konuşmada Irak’taki Amerikan şirketlerini sayısını yeterli bulmadıklarını, daha çoğunu istediklerini belirtti.

Maliki, Bağdat’ın geleceğini generallerin değil işadamları ve şirketlerin belirlediğini de söyledi.

Amerikan işadamlarıyla 30 Iraklı ticaret temsilcisinin hazır bulunduğu toplantıda ABD Ticaret Odası Başkanı David Chavern, Amerika’nın Irak’taki askeri ağırlıklı rolünün ekonomik işbirliğine kaymasını memnunlukla karşıladıklarını bildirdi. Chavern, yeni dönemde özel sektörün enerji, konut, ulaştırma, telekomünikasyon ve sağlık alanlarında önemli bir rol oynayacağını söyledi.

2001 yılının ilk 11 ayında 70 milyar dolar olan Irak’taki yabancı yatırımların bir yıl öncesine kıyasla iki kat artması bekleniyor. Amerika 2010’da 1 milyar 99 milyon dolar olan yatırımlarını 2011 yılında 8 milyar dolara çıkardı. Amerikan yatırımları halen Irak’taki tüm yabancı yatırımların yüzde 11,6’sını oluşturuyor.

ABD Ticaret Odası’ndaki toplantıya Amerikan petrol, doğal gaz, finans, sağlık ve inşaat şirketlerinin temsilcileri de katıldı.

Ticaret Odası Başkanı David Chavern, ekonomik işbirliğinin hem Irak hem de Amerika’da yeni iş imkanları yaratacağını ve iki ülkenin çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG