Erişilebilirlik

Irak'ta 52 Adayın Adaylıkları İptal Edildi


Irak Parlamentosuna bağlı komisyon 7 Mart'ta düzenlenen seçimlere katılan 52 adaya siyasi yasak getirdi

Irak’taki hassas siyasi süreç yeni bir darbe aldı. Seçim Sonuçlarını Değerlendirme Komisyonu, 7 Mart seçimlerine katılan 52 adaya siyasi yasak getirdi. Komisyon üyesi Ali Faysal el Lani, adayların temyize başvurabileceğini söyledi.

El Lani, Temyiz Mahkemesinin kararı kendilerine ilettiğini ve bu 52 adayın seçimde aldıkları oyların da geçersiz sayılacağını belirtiyor. El Lani, adayların karara itiraz etmek için bir ayları olduğunu bildirdi.

Bu kararın seçimlerde en yüksek oyu alan iki adayın, eski Başbakan İyad Allavi ile Başbakan Nuri El Maliki arasındaki güç dengesini de değiştirmesi bekleniyor. Allavi’nin şu anda 91, Maliki’nin ise 89 sandalyesi bulunuyor.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu üyesi Said el Ravi, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada kararın seçimin sonucunu etkilemesini beklemediğini belirtti. El Ravi, yasaklanan adaylardan yalnızca birinin Allavi’nin El Irakiye Koalisyonu’ndan seçime katıldığını hatırlattı.

El Ravi, seçim komisyonunun, adayların yasaklandığı 52 bölgede oyları yeniden sayması gerekeceğini de ekledi.

Seçim Komisyonu Başkanı Faraj El Haidari ise Bağdat’ta kullanılan oyların kısmi sayımının söz konusu olabileceğini açıkladı.

Uluslararası Kriz Grubu uzmanlarından Peter Harling, Irak’ta siyasi sürecin işlemeye devam ettiğini söylüyor.

Harling, “Şu anda son derece zorlu müzakereler sürüyor. Başbakanın atanması, bakanların seçilmesi süreci devam ediyor. Herkes gücün nasıl paylaşılacağı konusunda senaryolar üzerinde çalışıyor. En önemli konu, çıkacak sonucun geniş kabul görüp görmeyeceği” diyor.

Harling, Irak’ta mezheplerarası çatışmaların hafiflediğine dikkati çekiyor. Ancak bazı uzmanlar seçimlerden hala bir hükümet çıkmamasının yarattığı iktidar boşluğunun yeniden şiddet olaylarına yol açabileceğinden kaygı duyuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG