Erişilebilirlik

Iraklı Liderlerden Washington’a Teşekkür


Irak liderleri, IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenleyen ve militanlardan kaçarak mahsur kalan Iraklı dini azınlık gruplarına yardım ulaştırdığı için Amerikan hükümetine teşekkür etti

IŞİD militanlarının özerk Kürt Bölgesel Yönetimi’nin merkezi Erbil’e ilerleyişi, bu hava saldırılarının etkili olmasından dolayı şimdilik durmuş görünüyor. Ancak durmayan bir şey varsa, o da IŞİD’in gazabından kaçan sığınmacılar.

Kamyonlar dolusu sığınmacı, haftasonu Irak’ın Kürt bölgesine ulaştırıldı. Çoğu, IŞİD’in ele geçirdiği kasabalardan kaçıyor. Görgü tanıkları Peşmerge güçlerinin Sincar Dağı’nda mahsur kalan yüzlerce Yezidi’yi kurtardığını bildiriyor.

Peşmergeler, IŞİD militanlarını Erbil’in 50 kilometre ötesindeki savunma hatlarında tutuyor. Amerika’nın düzenlediği hava saldırıları ve yardımları devam ettirme sözü Iraklı liderleri umutlandırmış görünüyor.

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve yakında görevini bırakmaya hazırlanan Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, militanlarla mücadelede verdikleri hava desteği nedeniyle Amerika’ya teşekkür etti. Zebari, bunun yerinde bir destek olduğunu ifade etti.

“Başkan Obama, Amerikan yönetimi ve Irak semalarını dolaşan cesur Amerikan ordusuna minnettar” olduklarını söyleyen Zebari, “zor durumdayken dostlarından yardım alacaklarına dair ümitlerini hiç yitirmediklerini” sözlerine ekledi.

Peşmerge güçlerinin komutanı Fuat Hüseyin basına yaptığı açıklamada IŞİD’e karşı zorlu bir mücadele verdiklerini, daha önce avantajın IŞİD’de olduğunu ancak Amerika’nın desteği sayesinde bunun değiştiğini ifade etti.

Açıklamasında, IŞİD militanlarının Irak ordusundan ele geçirdikleri düşünülen son derece modern silahlara sahip olduğunu söyleyen Hüseyin, Peşmergeler’in bu tür silahlara sahip olmadıklarını, bu nedenle de dezavantajlı konumda olduklarını, ancak Amerika’nın müdahalesiyle birlikte askerlerinin durumlarının lehlerine döndüğünü belirtti.

Sığınmacı krizine rağmen Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile Necef’teki evinde bir görüşmede bulunan Keldani Piskoposu Luiz Sako dünyaya yardım çağrısında bulundu.

Yüzbinden fazla Hristiyan’ın Musul bölgesini terk ettiğini ifade eden Sako, IŞİD militanlarına karşı uluslararası yardım talebinde bulundu. Sako, Sistani de dahil olmak üzere tüm Iraklıların militanlara karşı mücadelede birleştiklerini de sözlerine ekledi.

Bugün Irak Parlementosunda yapılması gereken ve yeni başbakan adayının belirleneceği oturum Pazartesi gününe ertelendi. Irak basınına göre ertelenmenin nedeni Şii siyasi liderler arasındaki yanılgı. Erteleme, yeni başbakanın belirlenmesi için anayasada yer alan 15 günlük zaman limitini de aşmış durumda.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG