Erişilebilirlik

Irak Kürtleri'nden Bağımsızlık Adımı


Mesut Barzani
Mesut Barzani

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, yıllardır tartışılan bağımsızlık için bir adım daha attı. Bölgenin en büyük iki partisi olan KDP ve KYB, referandum için anlaştı. İki parti diğer partilerle görüşmelere başladı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticilerinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani başkanlığında yaptıkları toplantıda, referandum konusunda anlaşma sağlandı. Taraflar referandumun bu yıl içinde yapılmasına karar verdi.

Toplantıdan sonra yapılan ortak açıklamada, Kürtler'in, kendi yönetim şekline karar verme, referandum ve bağımsızlık konularında hakkı olduğu vurgulandı. Referandum konusunda bir komisyon kurulması kararlaştırılırken, komisyon Kürt Bölgesi’ndeki siyasi ve etnik gruplarla görüşüp, referandumun nasıl yapılacağı konusunu tartışacak.

Toplantıdan bir gün sonra taraflar harekete geçti. İki tarafın üyelerinin katılımıyla kurulan komisyon, bölgedeki diğer siyasi partilerle görüşmeye başladı. Komisyon bugün ilk olarak Kürdistan İslami Hareket partisini (Yekgırtu) ziyaret etti. Toplantıda referandum ve olası olumsuzluklar ele alındı.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Yekgırtu Siyasi ve Halk Konseyi Başkanı Hadi Ali, partisinin referandumu önemsediğini ancak bütün tarafların parlamentonun yeniden işler hale getirilmesi ve siyasi krizin çözülmesi için çalışması gerektiğini söyledi. Bu arada komisyonun Bağdat ve komşu ülkeleri de ziyaret edeceği öğrenildi.

Referandum görüşmeleri sürerken, KDP ve KYB dışındaki partilerden farklı tepkiler geldi. Değişim Hareketi (Goran), referandum öncesi parlamentonun aktifleştirilmesi çağrısı yaptı.

Kürdistan İslami Birliği'nin Politbüro üyesi Osman Karwani, referandum yolunda atılması gereken en doğru adımın parlamentonun aktifleştirilmesi olduğuna dikkat çekerek, “İkinci adımda partiler arasında bu konuda uzlaşı sağlanarak biraraya gelmeleridir. Daha sonra bu adıma bütün partilerin katılımını sağlamak. Bir veya iki parti kendilerinin kazanımı haline getirmemeli,” dedi.

Kürdistan İslami Topluluk (Komel) Başkanlık Konseyi üyesi Faruk Ali de aynı konuya dikkat çekti. Ali, “Hiç bir heyet, komite veya örgütü parlamentonun yerini almamalı. Krizlerin çözümü için parlamentoya başvurulmalı. Referandumun ne zaman ve kimin tarafından yapılması önceden görüşülmeli,” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG