Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler PKK’yı Şengal’de İstemiyor


IŞİD’in geçen yıl ele geçirdiği Irakli Ezidilerin yaşadığı, Şengal kasabası KDP ve PKK arasında anlaşmazlığa neden oldu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi PKK’nın bölgeden çıkmasını istiyor. PKK ise Şengal’i kurtarma operasyonuna katılmak istiyor. Taraflar arasında tansiyonun yükselmesi üzerine IKBY Başkanı Mesut Barzani, Kürtler arasında çatışma yaşanmaması için gerekirse operasyon planının değiştirilmesi talimatı verdi.

Yaklaşık 15 aydır IŞİD’in kontrolünde bulunan Musul’un Sincar ya da Kürtçe adıyla Şengal kasabası, kurtarılmak için gün sayıyor. Şengal çevresinde bulunan PKK militanları ve IKBY peşmergeleri zaman zaman operasyonlar düzenliyor. Ancak kasaba IŞİD’ten tamamen temizlenmedi.

Şengal’in IŞİD’ten geri alınması için 3 Kasım’da büyük bir operasyon yapılacaktı. Bölgede bulunan tüm güçler operasyon için hazırlıklarını tamamladı. Ancak beklenen operasyon bir türlü başlamadı. Amerika’nın Sesi’nin bölgedeki kaynaklardan aldığı bilgiye göre operasyonun başlamamasının nedeni, peşmergeler ve PKK’lılar arasındaki anlaşmazlık. Anlaşmazlığın arkasında ise IKBY’nin PKK’nın bölgeyi terk etmesini istemesi yatıyor.

Operasyonun başlamasından bir gün önce PKK ve peşmerge güçleri yöneticileri, anlaşmazlıklara çözüm bulmak için bir araya geldi. Toplantıda, PKK’lıların Şengal kurtarıldıktan sonra bölgeden çekileceklerini ancak bunu iki şartla gerçekleşeceğini söyledi. PKK tarafının ilettiği şartlar şartların birinci, “Şengal operasyonuna katılmak”, ikincisi ise “PKK’nın desteklediği ve Ezidilerden oluşan Şengal Savunma Birlikleri’nin KDP tarafından tanınması” olarak açıklandı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Peşmerge Güçleri Şengal komutanlarından ve KDP’nin müzakere heyeti üyesi Serbest Lezgin, PKK tarafının şart iletmediğini söyledi. Lezgin, taraflar arasında silahlı çatışma çıkmaması için IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin talimat verdiğini belirterek, “Mesut Barzani ‘PKK ile savaşmayın’ dedi. Biz kardeş kavgası istemiyoruz, hiçbir şekilde kardeş kavgası olmayacak aramızda. Başkan Barzani’nin kırmızı çizgisidir kardeş kavgası. PKK bölgede vardır, varlığını gösteriyor. Kendini orada kalıcı olarak görmekte, bayrak, karakol, fotoğraflar, bu tür şeyleri kurmuşlar. Bölge için doğru bir şey değil. Güney Kürdistan resmi bir bölge ve bu onun bu özelliğine, hususiyetine aykırı. Bölgenin bir yönetimi var, kurum ve müesseseleri var. PKK durumdan şikayetçi ama onların kendilerine de bakmaları lazım. Onlar Şengal’in özgürleştirilmesine kadar burada olacaklarını söylüyorlar sonra gideceklerini söylüyorlar ama öyle görünmüyor. Burada kalmayı düşünüyorlar ve burada egemenlik sağlamaya çalışacaklardır” dedi.

Taraflar arasındaki müzakereler sürerken, anlaşmazlıkların çözümü için Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin arabulucu olduğu öğrenildi.

Barzani, ‘kardeş kanı akmasın’ talimatını, bazı peşmerge komutanlarının PKK’nın bölgeden çıkmaması halinde zor kullanacaklarını açıklaması üzerine verdi. KDP kaynaklarına göre bölgede PKK’nın yaklaşık 500 kişilik bir gücü, IKBY yönetiminin ise 10 bini aşkın peşmergesi bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG