Erişilebilirlik

Iraklı Mülteci 'Biyolojik Silahları' Uydurduğunu Söyledi


Iraklı Mülteci 'Biyolojik Silahları' Uydurduğunu Söyledi
Iraklı Mülteci 'Biyolojik Silahları' Uydurduğunu Söyledi

İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Cenabi, 2000 yılında Alman istihbarat örgütüyle (BND) iletişeme girdiğini ve Saddam’ın seyyar biyolojik silah laboratuarları ve gizli tesisler kurduğunu iddia ettiğini belirtti

1995 yılında iltica eden bir Iraklı, Saddam Hüseyin’in biyolojik silah geliştirdiği yönündeki asılsız iddiaların kaynağı olduğunu itiraf etti.

Rafik Ahmet Cenabi, batılı ülkelerin Saddam Hüseyin rejimini devirmesini istediğini, asılsız iddiaları bu nedenle geliştiğini söyledi.

İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Cenabi, 2000 yılında Alman istihbarat örgütüyle (BND) iletişeme girdiğini ve Saddam’ın seyyar biyolojik silah laboratuarları ve gizli tesisler kurduğunu iddia ettiğini belirtti. 2003 yılındaki Irak işgalinden sonra bu tür biyolojik silah tesisleri bulunamadı.

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, kısmen Cenabi’den elde edilen istihbaratı 2003 yılının Şubat ayında BM Güvenlik Konseyi’ne delil olarak sunmuştu. Amerikan yönetimi o dönem Irak’a askeri müdahalede bulunulması için Güvenlik Konseyi’nin desteğini arıyordu.

Kod adı ‘Curveball’ olan Cenabi, gazeteye verdiği demeçte, “belki hatalıydım, belki değildim” dedi, ancak Alman istihbaratının kendisine “bir şeyler uydurması” için fırsat tanıdığını ve Saddam’ın devrilmesine yardımcı olmaktan gurur duyduğunu kaydetti.

Irak’ta kimya mühendisi olarak çalışan Cenabi, 1995 yılında iltica etmiş, 2000 yılında Almanya’ya sığınmıştı. Alman istihbaratının, mülteci başvurusunun onaylanmasının ardından Cenabi’yle temas kurduğu bildiriyor.

Cenabi, Dışişleri Bakanı Powell’ın bu bilgileri kullandığını duyunca çok şaşırdığını söyledi. Iraklı mühendis, savaş sırasında on binlerce kişinin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu, ancak “Irak’a özgürlük getirmenin başka yolu olmadığını” söyledi.

XS
SM
MD
LG