Erişilebilirlik

Irak-Türkiye İlişkilerinde "Petrol-IŞİD" Denklemi


Son yıllarda Türkiye ve Irak arasında gergin ilişkiler yaşanmasının ardından, Irak’taki yeni hükümet, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’yi Ankara’ya yolladı. Caferi’nin görüşme gündeminde petrol ve doğal gaz alışverişinin yanı sıra IŞİD terörüyle mücadele konuları bulunuyor.

Caferi, Ankara’da ilk önce mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü ve ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Türkiye ziyaretiyle ikili ilişkileri sağlamlaştırma amacı taşıdığını anlatan Caferi, "Bütün dünya ve Irak, büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Bizim için yanımızda yer alan devletlerin ortak tehlikeye karşı durmaları önemli bir konudur" dedi.

IŞİD'e karşı operasyonları Amerikan askerlerinin düzenleyip düzenlemediği sorulan Caferi, "Operasyonları Irak Silahlı Kuvvetleri üstleniyor. Bu operasyon ulusal bir operasyondur. Iraklılar bütün kimlikleriyle Irak'ı savunuyor. IŞİD'in ileri sürdüğü iddialar yalandır" diye konuştu.

Türkiye’nin tek yanlı olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden petrol alması, merkezi Irak hükümetiyle arasının açılmasına yol açmıştı. Caferi de, Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, Ankara’nın petrol ticareti konusunda Bağdat’ın kararlarını dikkate alması gerektiğini söyledi. Caferi, ‘Kürt petrolü, merkezi hükümeti ilgilendirir. Adil dağıtım, nüfus yoğunluğundan dolayı bazı aksamalara uğradı. Bu sorunu görüşüyoruz. Anayasa çerçevesinde bu sorunu çözeceğiz" dedi.

Çavuşoğlu, PKK’yı da masaya getirdi

Türkiye ve Irak’ın karşı karşıya bulunduğu ortak terör tehdidiyle mücadele konusunda Irak hükümeti ve halkının yanında olacaklarını belirten Çavuşoğlu, "DAİŞ veya IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye, Irak’ın yanında olacaktır. DAİŞ’i bir tehdit olarak görüyoruz. Bu tehditle mücadelede birlikte hareket etmeliyiz. Irak’ta yuvalanan PKK terör örgütüyle mücadelede beklentilerimizi ve düşüncelerimizi paylaşma fırsatı oldu" dedi.

Irak’a Türkiye’nin nasıl destek vereceği konusunda ise Çavuşoğlu, "Uluslararası koalisyonun bölgedeki DAİŞ terör örgütü ve bölgedeki terörle mücadelesinde maalesef kapsamlı bir strateji yok. Bölgede kapsamlı strateji oluşturulmasına katkı sağlıyoruz. Bölgeyi iyi bilen, sorunları, terörün sebeplerini iyi tespit eden, objektif değerlendiren ve teröre bakışı net olan ülke olarak, bu düşüncelerimizi koalisyon ve müttefik ülkelerle paylaşıyoruz" diye konuştu.

Erbil ile ilişkiler çerçevesinde Türkiye’nin Kürt petrolünü satın almasında herhangi bir somut adım atılıp atılmamasıyla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, "Siyasi ilişkilerimizin yanında ekonomik ilişkilerimizi de güçlendirmek istiyoruz. 2013 yılında ticari ilişkimizin, düşüş göstermesinde rağmen 20 milyar dolar düzeyine çıkmasını arzu ediyoruz. Birçok alışverişimizin biz özellikle ilişkilerimizin Irak Anayasası’na uygun şekilde olmasını arzu ediyoruz. Buradaki gelirlerin paylaşımı konusunda Erbil ve Irak’ın tüm halklarının kapsayacak şekilde bir çözümün olmasını arzu ediyoruz" dedi.

Davutoğlu Bağdat’a gidecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Maliki hükümeti döneminde kesintiye uğrayan 2009 yılındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği’ni yeniden düzenlemek istediklerini de açıkladı. Çavuşoğlu, Caferi’nin bu ziyaretinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bağdat’ı ziyaret etmeyi planladığını, aynı şekilde Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin de Türkiye’yi ziyaret etmesini beklediklerini belirtti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG