Erişilebilirlik

Irak: 'Türkiye Başika’dan Musul Operasyonu Sonrası Çekilecek'


Türkiye tarafınca “dostane çözüm bulunacak” dediği Başika Kampı ile ilgili olarak Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hisam Al Alawi “Türkiye, Başika’daki askerlerini Musul Operasyonu sonrasında çekecek” dedi.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hisam Al Alawi, Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet tarafından 7 Ocak günü Irak’a gerçekleştirilen resmi ziyaret ile ilgili bir grup basın mensubuna açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Al Alawi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın planlanmış programa aykırı olarak Başika’yı ziyaret ettiğini belirterek tepki gösterdi.

Al Alawi, Türkiye ile Irak arasında Başika konusunun nasıl anlaşıldığını detaylarıyla anlattı. Al Alawi, “Türkiye ve Irak tarafları, Başika Kampı'ndaki Türk askerlerinin Musul Operasyonu sonrasında çekilmesi konusunda anlaştı. Irak Başbakanı, Musul Operasyonu’nun üç ay içinde biteceğinin beklendiğini söyledi. Kamp koalisyon güçlerine değil, Irak'a devredilecek. Tarih ve çekilme/devir süreciyle ilgili detaylar taraflar arasında görüşülecek” diye konuştu.

“Irak’ın egemenliğine saygı bekliyoruz”

Başika Kampı konusunda Irak tarafı olarak gayet açık bir pozisyona sahip olduklarını vurgulayan Al Alawi, “Irak, bu anlamda Türkiye'den egemenliğine saygı bekliyor. Irak Başbakanı, Musul Operasyonu’nun üç ay içinde biteceğinin beklendiğini söyledi. Kamp koalisyon güçlerine değil, Irak'a devredilecek. Başbakan Yıldırım'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi ve alınacak kararın iletilmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Irak Büyükelçisi, Türkiye’nin Başika’ya ilişkin kesin yanıtını Erdoğan’ın kararı sonrasında diplomatik kanallarla iletmesini beklediklerini vurguladı.

Türkiye ile güvenlik odaklı askeri işbirliği konusunda ise, ancak Başika’nın terk edilmesi şartını öne sürdüğü gözlemlenen Al Alawi, “Türkiye, Irak ile gelecekte askeri-güvenlik işbirliğini geliştirmek istiyor. Türkiye, Irak'ı desteklemek istiyor. Eğitmenler, ekipman, lojistik, askeri tedavi desteği, insani yardım ve DEAŞ’ın yıktığı şehirlerin yeniden imarı ile ilgili yardım desteğini sundu. Tüm bu destek önerileri olasıdır ama Başika sorunu çözülmeli” dedi.

“Türk yetkililerden açıklama bekliyoruz”

Al Alawi, Başbakan Yıldırım’dan ayrılarak Berat Albayrak, Fikri Işık ve Recep Akdağ’ın, Başika Kampı’nı ziyaret etmesinden Irak tarafı olarak rahatsız olduklarını açıkça belli etti. Al Alawi, “Bu resmi programda yoktu. Bu Irak makamlarına danışılmadan yapılan bir ziyaret. Bu Irak için sürpriz oldu, şaşırdık. Biz böyle bir ortamda bu ziyareti gerçekten anlamadık. Açıklama bekliyoruz Türk yetkililerinden. Bizim hükümetimiz karşı çıkmazdı eğer neden anlatılsaydı. Mesela anlaştığımız gibi çekilme hazırlıkları için denilseydi” diye konuştu.

Al Alawi, programda olmayan bu ziyarete ilişkin Türk tarafınca “Başbakan’ın talep üzerine bakanları kampa gönderdiği” gibi bir açıklama yapıldığını söyledi. Ancak bunun kendilerine yeterli bir gerekçe gelmediğini de vurguladı.

“Sincar’da terör örgütlerine müsaade etmeyiz”

Bu arada Türkiye tarafı ise, uzun süredir Kandil’in ardından Sincar’da terör örgütü PKK yapılanması olmasından rahatsızlık duyuyor.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Al Alawi, Sincar rahatsızlığını da değerlendirdi ve “Sincar, Irak Merkezi Hükümeti ve Kürt yönetimi ile ortak temizlenecek. Sincar operasyonu konusunda da herhangi bir sorun görmüyoruz. Sadece zamanlama konusunda belirsizlik bulunuyor. Irak anayasasında yer alıyor ki, silahlı grupların veya terör örgütlerinin topraklarımızdan komşularımızı tehdit edilmesine müsaade etmeyiz” dedi. Büyükelçi, Türkiye’nin Sincar’a operasyon düzenlenmesine izin vermeyeceğini ve Ankara’dan böyle bir talepleri olmadığını söyledi.

Irak’ın PKK’ya maddi destek sağladığı iddialarını reddeden Al Alawi, “Irak hükümetinin PKK'ya maddi destek sağladığı iddiası doğru değil. Bununla ilgili delil de yok. Biz orada DEAŞ ile savaşan Yezidi yerel güçlere destek veriyoruz. Bölgede Peşmerge, PKK da bulunuyor ve DEAŞ söz konusu olduğunda mücadelede işbirlikleri olabiliyor. DEAŞ ile savaşan Iraklı güçlere silah ve maaş sağlamak hükümetin görevidir. Yerel halktan bahsediyorsunuz bu desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

MSB Işık: “Irak tarafı ile tekrar değerlendirilecek”

Irak Elçisi’nin açıklamaları sonrasında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Kırıkkale’de Milli Piyade Tüfeği teslim töreninde konuştu. Türkiye ile Irak arasında problem oluşmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Işık, “Musul yakınlarında, Başika'da Gedu Üs Bölgesi'nde Türk askerinin varlığı, Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, bir keyfiyet değildir, bir zorunluluktur. Bölgeden DEAŞ'ın temizlenmesi, sökülüp atılması, Musul'un tekrar güvenli bir şehir haline gelmesi Irak'ın güvenliği kadar Türkiye'nin güvenliği açısından da önemlidir. Bütün bölge terör örgütlerinden arındırıldıktan sonra Türk tarafı ile Irak tarafı Başika Kampı konusunu tekrar oturacak ve değerlendirecek. Burada bizim çok net olduğumuz nokta, Türkiye'nin kesinlikle Irak'ın toprak bütünlüğünde veya egemenliği konusunda hiçbir tereddüt taşımamasıdır. Buna Türkiye'nin saygısını her şekilde ifade ediyoruz. Bu konuyu dostane şekilde çözeceğiz” dedi.

Erdoğan Başika için “sigorta” demişti

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar Al Abadi ile 7 Ocak’ta ortak basın toplantısında, “Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız. İşler yoluna girdiğinde gereken ne ise o da yapılacak” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, örneğin 15 Ekim 2016’daki açıklamasında, “Biz, koalisyon güçleriyle beraber DEAŞ terör örgütüne ve diğer terör örgütlerine karşı orada mücadeleye varız. Başika üssümüz konusunda da kimse konuşmasın. Bu üs orada duracaktır. Duracaktır. Çünkü Başika aynı zamanda Türkiye'ye olacak terör saldırıları için bir sigortadır” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan, son olarak 27 Aralık 2016’daki açıklamasında ise, “Durmamızın sebebi oradaki eğitim veren kardeşlerimizin korunması olayıdır. Bunu yapmaya da mecburuz, yapıyoruz, yapacağız” mesajını vermişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG