Erişilebilirlik

Irak’tan Türkiye’ye ‘İşgalci’ Suçlaması


Bağdat ile Ankara arasında süren gerginlik daha da tırmanıyor. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Falih Elhazali, Türkiye’yi “işgalci” olarak niteledi. Elhazali, Musul’u kurtardıktan sonra Türkiye ile savaşacaklarını açıkladı

Bağdat, Türkiye’nin, Sünni kuvvetlerin eğitimi için Musul’un kuzeyindeki Başika Kampı’na yolladığı askerleri çekmesini istiyor. Türk askeri personeli, Bağdat’ın talebi ve onayı ile Başika’ya gönderilmişti.

Cumhuriyet gazetesi ve diğer basın organlarında yer alan haberlere göre, Falih Elhazali, Irak’ın tüm diplomatik ve hukuki yolları denediğini, BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunduğunu, ancak Türkiye’nin hala Irak’ın kuzeyinde toprak işgal ettiğini söyledi. Elhazali, soruna çözüm olarak da askeri harekat yolunu gösterdi. Falih Elhazali, Şii Haşd Şabi milislerinin bu görev için hazır olduklarını, bu kararın Bağdat Hükümeti’e ait olduğunu kaydetti.

Falih Elhazali, Türk askerinin Irak’tan çıkarılması, ifadesini kullandı. Elhazali, bu aşamada Türkiye’ye karşı savaşmanın mümkün olmadığını, ancak Musul IŞİD’in elinden kurtarıldıktan sonra bunun mümkün olabileceğini savundu. Iraklı Şii Parlamento üyesi Elhazali, Türk askerinin Irak’tan çıkarılmasının milli egemenlik meselesi olduğunu, bütün Iraklılar’ın katkıda bulunması ve susmaması gerektiğini söyledi.

İzinle gittiler

Ankara, birkaç hafta önce Başika’ya ilave asker yollamış, ancak aldığı tepkilerden dolayı gönderdiği yeni personeli geri çekmişti. Türk askeri birimleri, Sünni ve Kürt güçleri IŞİD’e karşı eğitiyor. Ancak Bağdat, Başika’daki bütün Türk askerlerinin çekilmesini talep ediyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta çeşitli yerlerde askeri birmleri yıllardır bulunuyor. Bu askeri birimler, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi’nin izni dahilinde bölgede bulunuyor.

IŞİD, Irak’ın ikinci büyük kenti olan Musul’u 10 Haziran 2014’te tamamen eline geçirmişti.

Irak, Rusya ve İran’ın Türkiye’ye karşı oluşturduğu eksende yer alıyor. Bağdat, bu nedenle, Başika’ya Türk askerini davet edenin kendisi olmasına rağmen, şimdi ortaklarıyla birlikte hareket ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG