Erişilebilirlik

Irak’ta Sünni Camisine Saldırı: Çok Sayıda Ölü


Iraklı Şii milisler, Bakuba’da bir Sünni camisine cuma namazı bombalar ve silahlarla saldırdı. Saldırıda en az 60 kişi hayatını kaybetti. Olay, ülkede gittikçe artan mezhep gerginliğini çözmesi beklenen Irak’ın Şii çoğunluğa sahip yeni hükümetinin çabalarını zora soktu

Yeni Başbakan Haydar el İbadi, ülkenin kuzeydoğusunda bazı kent ve kasabaları ele geçiren IŞİD militanlarına karşı mücadele etmek amacıyla, ülkedeki Şii, Sünni ve Kürt grupları bir araya getirmeye çalışıyor.

IŞİD militanlarının militan toplamaya çalıştığı Sünni kenti olan Bakuba’daki saldırı, Irak’ta 2006 yılında yaşanan mezhep kökenli iç savaşla büyük benzerlikler taşıyor.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel dün yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının, “geleneksel bir terör örgütünün ötesinde” olduğunu, iyi donanımlı, eğitimli ve finansmana sahip savaşçılar olduğunu belirtti. Hagel, IŞİD’in Amerika’nın çıkarlarına acil bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi.

IŞİD'in elindeki 12 bin yabancı savaşçıdan 100'ü Amerikan vatandaşı

Amerikalı bir yetkili, IŞİD'in elindeki yabancı savaşçı sayısının tahminen 12 bin civarında olduğunu söyledi. Bu savaşçıların bin kadarı Batı ülkelerinden gitme. 100 kadarının da Amerikan vatandaşı olduğu tahmin ediliyor.

Irak’ın kuzeyindeki Kürt özerk yönetimine bağlı Peşmerge güçleri de IŞİD militanlarıyla mücadelede Irak ordusuna destek veriyor.

Amerikan uçakları dün de Musul Barajı’nın yakınlarında üç ayrı hava saldırısı daha düzenledi.

Amerika Merkez Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada hava saldırılarında zırhlı araçların ve makineli tüfek monte edilmiş kamyonetlerin vurulduğu bildirildi. Amerika 8 Ağustos’tan bu yana Musul Barajı çevresinde 93 hava saldırısı düzenledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG