Erişilebilirlik

Irak'ta Bombalı Saldırılar


Sadr semtindeki patlamanın ardından
Sadr semtindeki patlamanın ardından

Irak’ta bombalı araçlarla düzenlenen ve Şiiler’le Kürtler’i hedef aldığı tahmin edilen iki saldırıda en az 37 kişi hayatını kaybetti.

Saldırılardan biri Kerkük’te, Kürtler’in çoğunlukta olduğu bir semtte düzenlendi. Diğer bombalı araçsa, başkent Bağdat’ta Şiiler’in yaşadığı Sadr semtinde patlatıldı.

Bağdat’ta ve Irak’ın birçok kentinde terör saldırıları neredeyse her gün yaşanır hale geldi. Saldırıların çoğunu İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üstleniyor.

Bu arada Bağdat’taki Amerikan Büyükelçisi Stuart Jones, Amerikan askerlerinin Irak’ın yerel hukuk sisteminden muaf tutulduğunu açıkladı.

Associated Press habera ajansına konuşan Jones, Irak Başbakanı Haydar el İbadi’den bu konuda güvence aldığını söyledi. Büyükelçi Jones, Amerikan askerlerinin Irak yargısından muaf tutulmasının, Washington ve Bağdat arasında imzalanan stratejik çerçeve anlaşmasının bir parçası olduğunu kaydetti. Anlaşma uyarınca Amerikan askerleri, özellikle IŞİD gibi tehditlere karşı mücadele etmeleri için Irak askerleri ve Peşmerge güçlerine eğitim ve teçhizat desteği sağlıyor.

Amerikan Büyükelçisi Jones, ayrıca IŞİD militanlarının kontrolundaki yerleri ele geçiren Iraklı Şii milislerin, güvenliği sağlamada etkili bir askeri güç olduğuna dikkati çekmekle birlikte, bu güçlere Irak silahlı kuvvetleri tarafından çekidüzen verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İnsan hakları örgütleri, Şii milisleri, adam kaçırma, işkence ve Sünni sivilleri öldürmekle suçluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG