Erişilebilirlik

Irak Parlamentosu Hükümet Krizini Çözemiyor


Nisan ayında seçilen parlamento yeni cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanını seçmede anlaşamayınca bundan sonraki oturumunu 12 Ağustos'a erteleme kararı aldı.

Irak parlamentosu siyasi çıkmazı çözemediği için bundan sonraki oturumunu Ağustos ortasına erteledi.

Nisan ayında seçildikten sona ilk kez biraraya gelen parlamento geçen hafta ilk oturumunu yeni başbakanı seçemeden sona erdirmişti. Geçici meclis başkanı Mehdi el-Hafid özellikle Sünni ve Kürt milletvekillerinin verilen aradan sonra geri dönmemesi üzerine oturumu kapatmıştı.

Başbakan Nuri el-Maliki geçen ay Batılı liderlere yeni hükümetin Temmuz başında kurulacağını söylemişti. Ancak parlamento Pazartesi günü yeni cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanını seçmede anlaşamayınca 12 Ağustos’a kadar tatil kararı aldı.

Öteyandan Şii dini lider Muktada el-Sadr, Pazar günü Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin çekilmesi ve yerine yeni bir başbakan adayı çıkarılması çağrısında bulundu.

Sadr, Web sitesinde yayınladığı açıklamasında Maliki’nin ülkeyi büyük güvenlik ve siyasi krizler içine soktuğunu sürerek üçüncü kez aday olmamasının olumlu bir gelişme olacağını belirtti.

Sadr, partisinin Maliki’yi destekleyen Hukuk Düzeni adlı koalisyonun Maliki dışında önereceği her adayı destekleyeceğini de bildirdi.

Başbakan Nuri el-Maliki seçimden sonra üçüncü kez göreve talip olduğunda kendisine favori aday gözüyle bakılıyordu. Ancak Sünni militanlar Irak’ın kuzey ve batı bölgelerinin büyük bölümünü ele geçirerek ülkeyi siyasi krize sürükledi.

Batılı liderler Iraklı yetkilileri Sünni, Şii ve Kürtler arasındaki etnik ve mezhepsel bölünmelerini önlemek için kapsayıcı bir hükümet kurmaya zorluyor.

Irak’taki siyasi sistem başbakanın Şii, cumhurbaşkanının Kürt ve meclis başkanının Sünni olmasını öngörüyor.

Öteyandan BM Haziran’ın Irak ‘ta sivil halk ve güvenlik güçleri için olağanüstü bir kanlı ay olduğunu açıkladı.

BM’e göre geçen ay 886 güvenlik görevlisi ve en az 1,531 sivil öldürüldü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG