Erişilebilirlik

Irak Parlamento Komisyonu Türkiye’yi Kınadı


Irak Parlamento Komisyonu Türkiye’yi Kınadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Salı günü Sincar Dağına düzenlediği hava saldırıları üzerine Irak Parlamentosu’nun operasyonunu incelemekle görevlendirdiği Savunma ve Güvenlik Komisyonu Türkiye’yi kınadı.

Irak parlamentosu üyeleri operasyona ilişkin görüşlerini Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Türkiye yaptığı resmi açıklamada, Irak'ın Sincar bölgesinde "uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları" kapsamında "PKK'ya ait terör yuvalarının" hedef alınarak tam isabet vurulduğunu” belirtse de Irak parlamentosu operasyona tepkili. Irak Ulusal Meclisi Üyesi Rengin Abdullah, “Şu çok açık ki Türk Devleti her zaman farklı yollarla Kürtler’in karşısında olmak ve Irak’ın egemenliğini ihlal etmek için bahaneler arıyor. Türkiye birçok kez Kerkük’ün içişlerine, Kürdistan bölgesine ve Irak geneline müdahale etti. Maalesef ne Kürdistan Bölgesel Yönetimi, ne de Irak merkezi hükümeti Türk kuvvetlerinin Irak’ın egemenliğine yönelik bu ihlallere tepki verdi. Ama Kerkük’e Kürdistan bayrağı çekildiğinde Irak Parlamentosu hızla ancak anayasaya aykırı şekilde bu harekete karşı çıktı. Tüm bunlara karşın Irak Parlamentosu Türk uçaklarının Irak’taki Kürt halkına yönelik işlediği suçlara karşı sessiz kaldı” diye konuştu.

Irak Parlamentosu KDP bloğu üyesi Viyan Dakhil de Irak hükümetini göreve davet etti: “En baştan beri Irak hükümetine Sincar’da PKK güçlerinin varlığına izin vermemeleri çağrısında bulunduk. Hem Irak’taki PKK varlığının hem de Türk güçlerinin Irak topraklarına yönelik hava saldırılarının Irak’ın egemenliğinin ihlali olduğunu söyledik. Sonuçta iki karşıt güç olan Türk kuvvetleri ve PKK Irak sınırları içinde çarpışacak."

Dava Partisi Başkanı Halef Abdülsamed’in çağrısıysa yalnızca hükümete değil Irak halkına oldu: “Irak hükümeti ya da Irak halkı Türkiye’nin bu eylemlerine karşı kararlı bir tutum sergilemeli. Irak hükümetiyle önceden koordine edilmeyen herhangi bir grup ya da organizasyon, provokasyon ya da Irak’ın komşularıyla bir sorun yaşamasına neden olacak herhangi bir eylem kabul edilemez ve karşı çıkılmalı.”

Şii seferberlik güçlerinin sözcüsü Ahmed Assadi de Türkiye’ye yönelik eleştirilerini dile getirdi: “Türkiye iç meselelerini kendi sınırlarının içinde çözmeli. Irak dağlarında mevzilenmiş PKK güçlerinin varlığı çok açık. Türkiye’nin Irak Kürdistanı’ndaki PKK güçlerinin varlığını, Irak’ın bağımsızlığını ihlal etmek için kullanması akıl dışı ve kabul edilemez.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG