Erişilebilirlik

Irak Ordusu Felluce'yi Kuşattı


El-Kaide militanlarını Ramadi kentinden çıkardıktan sonra zafer işareti yapan Irak askerleri
El-Kaide militanlarını Ramadi kentinden çıkardıktan sonra zafer işareti yapan Irak askerleri
Kerkük’te bir polis karakoluna çarpan bomba yüklü bir kamyon iki kişinin ölümüne, en az 40 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Salı günkü saldırı Irak’ı saran son yılların en kanlı şiddet dalgasının sonuncusu oldu.

Irak ordusu, Felluce’yi kuşatma altına almış durumda. Anbar vilayetindeki Felluce ve Ramadi, geçen hafta El Kaide militanlarının kontroluna geçmişti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Pazartesi günü Felluce’de yaşayan halktan ve bölge aşiretlerinden, El Kaide bağlantılı militanları kentten çıkarmalarını istedi. Başbakan bu şekilde, birkaç gün içinde başlatılması planlanan askeri operasyona gerek kalmayacağını kaydetti.

Maliki, bu çağrıyı televizyon aracılığıyla yaparken çok sayıda Iraklı, olası çatışmalar öncesinde kenti terk etmeye başladı. Başbakan, birlikleri, sivilleri hedef almamaları konusunda uyardığını da sözlerine ekledi.

Askeri yetkililer, Maliki’nin, aşiret liderlerine El Kaide militanlarını kentten çıkarmalarına zaman tanımak için askeri operasyonu erteleme kararı aldığını söylüyor.

Pazar günü Ramadi’deki çatışmalarda en az 34 kişi öldü. Savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısından sonra kente giren Irak güvenlik güçleri İslamcı militanları geri çekilmeye zorladı.

El Kaide bağlantılı Irak İslam Devleti ve Levant militanları, hem askeri birlik, hem aşiretler hem de kendilerine karşı çıkan diğer Sünni gruplarla çarpışıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazar günü yaptığı açıklamada, Washington’un Irak hükümetine militanlarla mücadelesinde yardım edeceğini söyledi, ancak bunun bir iç sorun olduğuna dikkat çekerek asker göndermeyi düşünmediklerini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG