Erişilebilirlik

Irak Meclisinde Karmaşa Sürüyor


Irak'ta meclis, yeni hükümete güvenoyu verilmesiyle ilgili oylamada kargaşa çıkmasından sonra Meclis Başkanı Selim El Cuburi ile yardımcılarının görevden azledilmesine karar verdi. Aynı oturumda Adnan El Canabi yeni meclis başkanı seçildi. Cuburi’nin destekçileri, oylamanın yapılması için gerekli çoğunluğun bulunmadığı gerekçesiyle kararı tanımayı reddettiğinden mecliste çift başlı bir durum ortaya çıktı.

Müzakerelerden sonra meclisin tekrar toplanmasına ve Cuburi’nin görevden alınıp-alınmayacağının tekrar oylanmasına karar verildi ancak çıkan kargaşa yüzünden ikinci oturum da sona erdi.

Cuburi, ikinci bir karara kadar meclis oturumlarını askıya alırken, Canabi, Perşembe günü meclisi toplantıya çağırdı.

Cuburi’nin görevden alınması tartışmaları sırasında milletvekilleri oturma eylemi yaptı ve yumruk yumruğa kavgaya girdi.

Başbakan Haydar El Ebadi, Şubat ayında hükümette ciddi değişiklikler yapılması çağrısında bulundu ve bakanlar kurulunda akademisyenlerin ve kendi alanlarında uzman kişilerin olması gerektiğini belirtti. Daha sonra bazı reform önerileri de getiren Başbakan Ebadi’nin girişimleri farklı çıkarlara sahip siyasetçiler tarafından baltalandı.

Amerika ve BM, Irak’taki siyasal krizin IŞİD’le mücadeleye zarar vermesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG