Erişilebilirlik

Irak Kuvvetleri İlerlemeye Devam Ediyor


Amerikan hava saldırılarıyla desteklenen Irak kuvvetleri, Şii milisler ve Kürt peşmergeler üç aydır IŞİD militanlarının elinde olan Süleyman Bey kentini geri aldı.

Kerkük’ün güneyindeki Süleyman Bey, Irak askerleri ve Şii milislerin Pazar günü iki IŞİD militanlarının iki ay süren kuşatmasından kurtardığı Ömerli kentine 10 kilometre uzaklıkta.

Şii milisler ve Peşmergeler tarafından desteklenen Irak kuvvetlerinin çevredeki Yankaya kasabasını da kuşattığı ve militanlardan geri almak için kenti top ve makinalı tüfek ateşine tuttuğu bildiriliyor.

Bu arada Amerikan Ordusu’na ait uçaklardan ülkenin Şii Türkmenlerin yaşadığı 13 bin nüfuslu Ömerli’ye binlerce litre içme suyu ve binlerce gıda paketi atıldı.

Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ömerli yakınlarına yapılan hava saldırısında IŞİD’e ait bir tank, zırhlı araçlar ve Humwee ciplerinin vurulduğu belirtildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Irak’ta yaşayan azınlıkların IŞİD militanlarınca katledilmesini engellemek için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Flavia Pansieri, IŞİD militanlarının kontrolü altındaki bölgelerde çok ciddi insan hakları ihlallerinin olduğuna dikkat çekti. Pansieri, etnik ve dini azınlıkların sistemli olarak katledildiklerini belirtti ve Ezidilerin, Hıristiyanların ve diğer azınlıkların etnik temizliğe maruz kaldıklarını kaydetti.

Irak’taki krizin ülkedeki çocukları derinden etkilediğini vurgulayan Pansieri, çocukların cinsel ve fiziksel istismara uğradıklarını ve militanlar tarafından savaşmaya zorlandıklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada Ağustos ayında terör ve şiddet eylemlerinde bin 400 Iraklının yaşamını yitirdiği belirtildi.

2014’de şimdiye kadar 11 bin Iraklı öldü. 2013 yılında ölen Iraklıların sayısı ise 9 bindi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG