Erişilebilirlik

Irak Kürt Yönetimiyle Petrol Anlaşması Bağdat’ı Kızdırdı


Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin gelecek aydan itibaren Türkiye’ye petrol ihracatına başlaması bekleniyor.

Ancak Irak hükümeti Ankara ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasında yapılan petrol anlaşmasına muhalefetini sert bir biçimde dile getiriyor. Bağdat yalnızca kendisinin enerji anlaşması yapma yetkisine sahip olduğunu savunurken ancak Türkiye ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi bu iddiayı reddediyor.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden uzman Sinan Ülgen Türkiye ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe derinleştiğini belirtiyor. Ülgen bir süredir ve özellikle son zamanlarda Ankara ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasında petrol ve doğal gazla ilgili önemli anlaşmalara gidildiğine dikkat çekiyor.

Ankara ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi son birkaç yıldır enerji alımı, boru hatları inşaatı ve enerji arama konusunda kapsamlı bir anlaşma imzalamaya çalışıyordu. Kendi enerji kaynakları sınırlı olan Türkiye, bu konuda İran ve Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak istiyor.

Ancak Türkiye’nin Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile işbirliği yalnızca Bağdat’ı rahatsız etmiyor. Taraf Gazetesi ve Al Monitor sitesi diplomasi yazarı Semih İdiz, Türkiye’nin Kuzey Irak’la yakın ilişkisinin ülkede bölücü bir rol oynadığı iddiasının hem Bağdat’ı hem de Washington’ı rahatsız ettiğini belirtiyor. İdiz bu nedenle Bağdat’ın Türkiye’den Irak’ın toprak bütünlüğüne destek olması yönünde bazı talepleri olabilir.

Konuyla ilgili gerilimi azaltmak isteyen Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Ankara’yı ziyaret ederek Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.

Türkiye’nin Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile enerjide işbirliği yapması yıllardır Türkiye ile Bağdat arasında gerilim nedeni. Ancak son birkaç haftada ilişkileri düzeltme yönünde girişimler yoğunlaştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü bu çalışmaların görüş ayrılıklarını gidermek için bir fırsat yarattığını söyledi.

Dost ve komşular arasında anlaşmazlıklar olabileceğini belirten Gümrükçü önemli olanın olgun ve anlamlı diyalogla bu anlaşmazlıkların giderilmesi olduğunu ve şu anda Bağdat yönetimiyle yapılanın da bu olduğunu belirtti.

Enerji sektörü uzmanları Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin Türkiye’nin desteğiyle önümüzdeki yıllarda önemli bir enerji ihracatçısı haline gelebileceğini belirtiyor. Bu Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin, Türkiye’nin enerji gereksinimini karşılamada önemli bir rol oynaması anlamına geldiği kadar aynı zamanda bölgenin bir enerji merkezine dönüşmesi demek. Bu da Ankara’nın stratejik amaçlarıyla örtüşüyor.

Sinan Ülgen Bağdat’ın onayı olsun ya da olmasın Türkiye ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasındaki işbirliğinin devam edeceğini belirtiyor.

Türkiye’nin görüşünün Irak hükümetinin bu anlaşmaya engelleyemeyeceği yönünde olduğunu söyleyen Ülgen Bağdat’ın onayının gelişmeleri daha kolay ve sorunsuz hale getireceğini belirtiyor. Ancak uzmana göre bu enerji ilişkisinin Türkiye için önemi nedeniyle Tü hükümeti Irak’a veto hakkı tanımak istemiyor.

Türkiye’nin Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile imzaladığı ön anlaşma ilk etapta Kuzey Irak’tan Türkiye’ye günde 350 bin varil petrol sevkiyatı yapılması yönünde.

Anlaşmaya Bağdat ve Washington’un ne yönde tepki vereceği önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG