Erişilebilirlik

iPhone ve iPad Apple’a Yaradı


iPhone ve iPad Apple’a Yaradı
iPhone ve iPad Apple’a Yaradı

Apple, iPhone ve iPad satışlarından kazandığı ivmeyle karını ikiye katlamayı başardı. Şirket üçüncü çeyrekte 7.31 milyar dolarlık kar elde ettiğini açıkladı. Bu, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 125’lik bir artış anlamına da geliyor.

Şirketin rekor karında iPhone ve iPad’in payı büyük. Zira Apple, 3’ncü çeyrekte 20 milyonun üzerinde iPhone; 9 milyonun üzerinde de iPad sattı. Apple’ın aynı dönem Mac satışları ise efsane Macintosh’ların iPhone ve iPad’in gölgesinde kalmaya başladığını kanıtlar nitelikte. Çünkü Mac satışları aynı çeyrekte 4 milyonun altında kaldı.

Apple, bir zamanlar müzik çalar piyasasında “devrim” olarak görülen iPod’ların satışlarında ise yüzde 20’lik bir düşüş olduğunu açıkladı. Apple şimdi bu sonbaharda piyasaya çıkması planlanan iOS 5 ve iCloud’a odaklanmış durumda.

“Apple Bizi Kıskanıyor”

Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt
Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt

Apple’ın “Şu ana kadarki en karlı dönemimiz” açıklaması akıllara, Google’ın eski CEO’su Eric Shmidt’in, Apple’ın rekor kar açıklamasından çok kısa süre önce söylediklerini getirdi. Schmidt, Apple’ın da aralarında bulunduğu rakiplerin Google’ın Android işletim sistemini kıskandığını söylemişti.

Schmidt’in, Tokyo’daki bir “Mobil Teknoloji” konferansında yaptığı açıklamalar kısa sürede teknoloji haberleri veren internet sitelerinin en önemli haberleri arasında yer aldı. Schmidt, Apple’ı kast ederek: “Google Android’li telefonlarda geçen sene patlama yaşandı. Rakiplerimiz bize yanıt veremiyor. Yenilikle karşımıza çıkamadıklarından davalarla yanıt vermeye çalışıyorlar” dedi.

Android işletim sistemli tablet
Android işletim sistemli tablet

Schmidt’in bahsettiği davalar Apple’ın dünyanın 3 büyük Android işletim sistemi kullanan telefon üreticisine açtığı davalar. Apple’la davalık olan bu 3 şirket, HTC, Motorola ve Samsung. Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonu’ndan bir yargıç, HTC ürünlerinin Apple’ın iki teknoloji patentini ihlal ettiğine hükmetmişti. Karar, Apple’ın HTC’nin ürünlerinin Amerika’ya sevkiyatını engelleyebilmesinin yolunu açıyor.

XS
SM
MD
LG