Erişilebilirlik

İpek Grubuna Operasyon


Uzun zamandır operasyona uğrayacağı konuşulan Gülen cemaatine yönelik medya operasyonu bugün gerçekleştirildi. Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin arama kararıyla polis Koza İpek Holding’in 23 şirketine operasyon düzenledi. Akın İpek, Fetullahçı Terör Örgütü yöneticisi olmak ve zimmete para geçirmekle suçlanıyor

Emniyet, Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın olduğu bilinen işadamı Akın İpek’in tüm şirketlerine baskın düzenledi. Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin çıkardığı arama kararında yer alan 23 şirket içinde İpek Grubu bünyesinde bulunan Kanaltürk ve Bugün Televizyonları ile Bugün ve Millet gazeteleri de bulunuyor.

Arama kararında Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hakkında ‘Fetullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) yöneticisi olmak’, ‘terörizmin finansmanı suçu işlemek’ , ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’, ve ‘zimmete para geçirmek’ suçlarından soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İpek Grubu şirketlerinin, ‘Bank Asya ve bazı bankalar vasıtasıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon doların, şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan paralar olup olmadığının tespit edilmesini’ de istedi.

Akın İpek: ‘Hakkında suçlamalar iftiradan ibaret’

Hükümete yakın medya organları tarafından yurtdışına kaçmakla suçlanan Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, operasyonda yakalanamadı. Öğle saatlerinde sahibi olduğu Kanaltürk Televizyonu’nun yayınına telefonla katılan Akın İpek, hakkındaki suçlamaların iftira olduğunu iddia etti.

İpek, “Ereğli Demir Çelik’ten milyon dolarlık yardım aldığımız iddia ediliyor. Benim bugüne kadar Ereğli Çelik adlı şirketten bir kuruş bile almışlığım yoktur. Bir kuruş kara para bulsunlar, bir kuruş haksız para bulsunlar, bu parayı kendilerine iade edeceğim, 7 milyar doları kendilerine vereceğim” dedi.

Emniyet operasyonunun Akın İpek’in medya grubunda yer alan Bugün gazetesinin Türkiye’den IŞİD’e askeri malzeme gönderildiği iddiasının yer aldığı haberinin birinci sayfadan dokuz sütuna manşet şeklinde güne denk düşmesi dikkat çekti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler: ‘Muhalif medyayı hedef alan baskılardan endişe duyuyoruz’

İpek grubuna yönelik operasyon hem gazeteci örgütlerinin hem siyasetçilerin tepkisine yol açtı.

Johann Bihr, basına yönelik baskıların özellikle 7 Haziran Seçimleri’nden sonra arttığına dikkat çekti. Bihr, “Mhalif medyayı hedef alan yeni baskıdan derin endişe duyuyoruz. Hükümet muhalif medyaya yönelik yürütülen bu şiddete derhal son vermeli ve uluslararası taahhütlerle de uyumlu demokratik sınırlara geri dönmeli” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü, son dönemde Kürt hareketine yakın medya kuruluşlarına yönelik baskıların da çoğaldığına arttığına dikkat çekti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: ‘Medyayı susturma girişimlerine son verilmeli’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ise medyaya yapılan operasyonlarla Türkiye’d demokrasinin dışlandığı görüşünde.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, “Türkiye basın özgürlüğünü engelleyen uygulamalar ve medya kuruluşlarına yönelik operasyonların ülkesi olmaya devam ediyor. Hedef göstermeyle, operasyonlarla, baskılarla gazetecilik mesleği engellenemeyecek ve gazeteciler susturulamayacaktır. Türkiye'de toplumsal barış, halkın bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkı için mücadele eden medyayı susturma girişimlerine artık son verilmesini istiyoruz” dendi.

Basın Konseyi: ‘Gözdağı verilmek isteniyor’

Tüm gazetecileri İpek grubuyla dayanışmaya çağıran İpek Türkiye Gazeteciler Sendikası, bu tür baskıların gazetecileri yıldıramayacağını ve gazetecilik mesleğini engelleyemeyeceğini savunurken Basın Konseyi ise bu operasyonun gazetecilere gözdağı verme amacı güttüğünü iddia etti.

ÇGD: ‘Gazetecilik zulme boyun eğmeyecek’

Çağdaş Gazeteciler Derneği de Koza İpek Medya grubuna yönelik operasyon hakkında sert bir açıklama yaptı. Hükümeti kendi iktidarı için açtığı savaşta yoksul çocuklarını ölüme göndermekle suçlayan ÇGD, “Medyada tam bir dikensiz gül bahçesi hayalleri kuran AKP iktidarı kör bir taarruza girişmiştir. En kanlı istibdat dönemlerinden bile çıkmayı başaran ülkemiz gazeteciliği sizin zulmünüze de boyun eğmeyecektir” dedi.

Kılıçdaroğlu: ‘Bizi dünyaya rezil etmeyin’

Muhalefette yer alan siyasi partiler de operasyonu kınadı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Medyaya baskı devam ediyor ama dikkatle takip ediyoruz. Medyası susturulan bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Bu konuda hükümeti dikkatli olmaya tutarlı olmaya ve bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum" diye konuştu.

Uzun süredir Türkiye’de basın ve sermaye grupları üzerinde tedirginlik yaratacak davranışlar olduğunu belirten MHP Genel Bahçeli Devlet Bahçeli gidişatın hayırlı olmayacağı görüşünde.

HDP: ‘Utanç verici bir durum’

Geçici hükümette iki bakanla temsil edilen Halkların Demokratik Partisi de diğer muhalefet partileri kadar operasyona tepkili. HDP Meclis Grup Başkan Vekili İdris Baluken, “Bu operasyon basın özgürlüğü açısında utanç verici bir durumdur. Basın özgürlüğünün Saray eliyle AKP hükümeti eliyle yerle bir edilmesidir” dedi.

Baluken, operasyonun Bugün gazetesinin AKP- IŞİD ilişkisinin gündeme getirildiği gün yapılmasını manidar buldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG