Erişilebilirlik

Iowa'da Ön Seçim Heyecanı


Iowa Ön Seçimlerine Saatler Kaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Iowa önseçimlerine bir gün kala kamuoyu yoklamaları hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti cephesinde yarışın başabaş gittiğini gösteriyor.

Des Moines Register ve Bloomberg Politics’in ortak düzenlediği ve Cumartesi geç saatlerde yayınladığı Iowa kamuoyu yoklaması, Donald Trump ve Hillary Clinton’un az farkla da olsa önde olduğunu gösteriyor.

Cumhuriyetçi Parti cephesinde milyarder işadamı Trump yüzde 28‘lik oy oranına sahip. Trump’ın en yakın rakibi Texas Senatörü Ted Cruz’un oy oranı ise yüzde 23. Ocak ayının başından bu yana Trump’ın anketlerde altı puan yükseldiği gözleniyor. Cruz’u yüzde 15’le Florida Senatörü Marco Rubio ve yüzde 10’la emekli beyin cerrahı Ben Carson izliyor. Cumhuriyetçi Parti’deki diğer tüm aday adaylarının oy oranlarıysa tek haneli rakamlarda dolaşıyor.

Demokrat Parti’deyse Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton yüzde 45 oy oranına sahip. Clinton’un rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın oy oranı ise yüzde 42.

Iowa ön seçimlerinin en doğru tahminlerini içerdiği kabul edilen bu son kamuoyu yoklaması, uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Anket, 2008’de zamanın Illinois Senatörü Barack Obama’nın Iowa’yı kazanacağını öngörmüştü. Obama, Iowa’yı kazanarak rakibi Hillary Clinton’u mağlup etmeyi başarmış ve başkanlık koltuğuna oturmuştu.

Ancak Des Moines Register-Bloomberg Politics anketi, geçmiş seçimlerin aksine, son dakika sürprizleri yerine her iki partide de yarışın kimin kazanacağı öngörüsüne imkan vermeyecek kadar sıkı gittiğini gösteriyor.

Her iki partinin de aday adayları Iowa’da son kampanya çalışmalarına devam ediyor. New Hampshire turu sonrasında Iowa’ya gelen Donald Trump, ”Eğer çok sayıda seçmen katılım gösterirse Trump büyük farkla kazanır. Eğer kimse katılmazsa kaybederim. Ben kaybedersem de çok kötü şeyler olur” dedi.



Demokrat Parti’deyse Bernie Sanders, Trump’ınkine benzer bir değerlendirme yaptı. Sanders, ”Ön seçime katılan seçmen sayısı yüksek olursa Iowa önseçimini kazanacağız. Ancak seçmen sayısı az olursa kaybederiz” şeklinde konuştu.

Kar Fırtınası Olasılığı

Meteorolojinin kar fırtınası tahmini, Iowa’da seçime katılacak seçmen sayısını büyük ölçüde etkileyebilir. Hava raporlarına göre Iowa’nın bazı bölgelerine 30 santimden fazla kar yağışı düşebilir, şiddetli rüzgar nedeniyle yağış, tipiye dönüşebilir. Uzmanlar, hava şartlarının kötüleşmesi durumunda en organize kampanyaya ve en ateşli taraftarlara sahip adayların avantajlı duruma geçeceğini söylüyor.

Hillary Clinton’dan Silah Vurgusu



Clinton, Cumartesi günü eski Milletvekili Gabby Giffords ile birlikte Ames kentinde kampanya yaptı. 2011 yılında silahlı saldırıya uğrayan ancak sağ kurtulan Giffords, silah kontrolunun en ateşli savunucularından biri. Clinton, Demokrat seçmenleri cezbetmek için, başkan olduğu takdirde Sanders’dan çok daha sıkı silah yasaları getireceği sözü veriyor.

Cruz’un mektuplu kampanyası tartışma yarattı

Öte yandan Ted Cruz’un Iowa’da posta yoluyla yürüttüğü yeni kampanya, tepki topluyor. Resmi bir belge görünümünde olan mektuplar, alıcının ve komşularının isimlerini içeriyor. Mektupta ”Bu seçim ilanını bölgenizde seçime gitme oranı düşük olduğu için aldınız. Hem sizin, hem de komşularınızın seçime katılma tarihçesi kamuya açık bilgilerdir. Komşularınızın oy kullanma tarihçesi ve puanları aşağıda yazılıdır. Çoğu komşunuz da sizin tarihçenizi görecektir. Puanınızı yükseltmek için Pazartesi günü ön seçime katılın, komşularınızı da katılmaya teşvik edin. Pazartesi günkü ön seçim sonrasında son bilgileri elinize ulaştıracağız” mesajı veriliyor.

Iowa eyaleti yetkililerinden Paul Pete, Cruz’un yürüttüğü bu kampanyanın yanıltıcı olduğunu, seçmenlerin seçime katılma sıklığının herhangibir suç teşkil edecek nitelikte olmadığını belirtti.

Ay başında yapılan anketler Cruz’un Trump’ın oy oranına yaklaştığını gösteriyordu. Ancak Cruz’un Des Moines’teki son tartışma programında sergilediği performans sonrasında kan kaybettiği gözlendi. Iowa, özellikle Cruz için önemli bir eyalet. Bunun nedeni, Iowa’da nüfusun büyük bölümünün Evanjelik Hıristiyan olması. Evanjelik Hıristiyanlar, Cruz’un seçmen tabanını oluşturuyor.

Trump da Evanjelikleri Cezbetmeye Çalışıyor

Öte yandan Trump, daha fazla Evanjelik seçmene hitap etmek için Facebook hesabında bir video yayınladı. Video kaydında, ”Evanjeliklerin bana verdiği desteğe minnettarım. Her kamuoyu yoklaması Evanjelik seçmenler arasında ne kadar popüler olduğumu gösteriyor” diyen Trump, annesinin verdiği İncil’i gösterip, Evanjelik seçmenlere hitaben, ”Sizi hayalkırıklığına uğratmayacağım” şeklinde konuşuyor.

Iowa'da Ön Seçim Heyecanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:47 0:00

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG