Erişilebilirlik

Iowa'da Ön Seçimler Nasıl Yapılıyor?


Iowa'da Ön Seçimler Nasıl Yapılıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Amerika’daki başkanlık seçimleri, diğer demokrasilerden oldukça farklı ve daha karmaşık bir yapıya sahip. Partililer, başkanlık seçiminde, diğer partinin karşısına çıkaracakları adayı eyalet ön seçimleriyle belirliyor. Bu eyalet seçimlerinde farklı yapılanmasıyla Iowa, diğer eyaletlerden oldukça farklı. Bu farkı, Demokrat Parti İletişim Koordinatörü Sam Lau şöyle özetliyor: “1681 seçim bölgesinde insanlar, toplanarak tercihlerinin ne olacağını belirleyecekler. Mesela küçük toplantılarda Clinton’u destekleyenler odanın bir tarafında, Sanders’ı destekleyenler öbür tarafına ve O’Malley’i destekleyenler odanın orta kısmında kümeleşerek oy kullanmış olacaklar. Eyalet düzeyinde belirlenen delegeler de genel seçimler için parti genel kurullarında oy kullanacaklar. Yanı 1 Şubat günü, Iowa eyaletinden seçilen Demokrat delegeler, Haziran ayında Philadelphia’da yapılacak Demokrat Parti Genel Kurulu’nda oylarını kullanacaklar. Bu şekilde Demokrat Parti’nin başkan adayı sayısı bire indirilmiş olacak.”

Iowa ön seçimlerinin en belirgin özelliği, seçmenlerin oy kullanmak için sandık başına gitmemeleri. “Diğer eyalet seçimlerinde insanlar sandık başına gidip oy kullanıyor. Iowa’da ise toplantı yapılıyor, insanlar politik görüşlerini paylaşıyor, adaylar hakkındaki düşüncelerini komşularıyla tartışıyor" diyen Lau, Iowa'daki seçimin farklılığını, kişilerin o toplantılarda el kaldırarak ya da odanın sağ veya sol köşesinde toplanarak siyasi tercihlerini belirlediğini söyleyerek açıklıyor.

Sam Lau’ya göre Iowa, kendi farkını adaylarla doğrudan kurduğu iletişimle de ortaya koyuyor: “Iowa önemli, çünkü seçim yarışında ilk basamak. Ayrıca Iowalılar seçimlerde ilk sözü söyleyen taraf oldukları için, bu ön seçimi çok ciddiye alıyorlar. Diğer eyaletlerde adaylar televizyon programları ve reklamlarla seçmene ulaşmayı tercih ediyor. Ama Iowa’da bu pek işe yaramıyor. Adayların Iowalı seçmenlerle sık sık toplantılara katılmaları ve onların sorularını yanıtlamaları daha iyi sonuç veriyor.”

Iowalı Demokrat seçmenlerin, 1976 ile 2008 arasında ön seçimden sekizinde tercih ettikleri aday genel seçimde başkan da seçildi. Bunlar arasında 2008’de Iowa’da büyük bir sürpriz yaparak seçilen Başkan Barack Obama da var.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG