Erişilebilirlik

İnternet Yönetişim Forumu’ndan Arda Kalan


Birleşmiş Milletler İnternet Yönetişimi Forumu, 1-5 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. İlki 2006 yılında gerçekleştirilen forumun dokuzuncusuna Türkiye Bilgi Teknoloji İletişim Kurumu ev sahipliği yaptı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde beş gün süren toplantılara150 ülkeden ilgili bakanlar ve kurum yöneticileri ile kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum örgütlerinden 3000’in üzerinde temsilci katıldı.

Son dönemde YouTube ve Twitter yasaklarıyla dünya kamuoyunun gündemine giren Türkiye için internet yönetişim forumuna ev sahipliği yapmak, hem imajını tazelemek hem de yeniden prestij kazanma imkanı sunuyordu.

Elvan: ‘İnternet Evrensel Beyannamesi çıkarılmalı’

Ancak toplantının açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan internetin getirdiği özgürlükler ve demokratikleşmeye yapacağı katkılar yerine zararlarını öne çıkardı.

Elvan, “İnsan tacirleri de, uyuşturucu madde satıcıları da, hırsızlık şebekeleri de, terör örgütleri de, çocuk istismarcıları da internet kullanıyor. Bunlarla mücadele her kesimin görevi. İnternet hem devletin hem uluslararası kuruluşların sorumluluğunda ve denetiminde olmalı. Ama daha da önemlisi, servis sağlayıcıların, içerik sağlayıcıların, sivil toplum kuruluşlarının ve internet kullanıcılarının sorumluluğunda ve denetiminde olmalı” diye konuştu.

Elvan: ‘Yarının savaşları topla tüfekle değil siber alanda yapılacak’

İnternet Evrensel Beyannamesi'nin çok paydaşlı olarak ve zaman geçirilmeden hazırlanmasının gerektiğini dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, siber saldırıların tüm dünyayı tehdit ettiğini belirtti. Symantec 2013 yılı raporunu kaynak gösteren Lütfi Elvan, “Dünyada yılda 556 milyon kişi, günde 1,5 milyon kişi, saniyede 18 kişi siber suç kurbanı olmakta. Siber suçların dünya ekonomisine verdiği zararın yılda 300 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ben, yarının savaşlarının topla tüfekle değil, siber ortamda bilgisayarlar aracılığı ile yapılacağına inanıyorum” dedi.

Acarer: ‘İnternet hatları petrolden değerli olacak’

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’e göre ise internet hatlarının ileride petrol hatlarından daha değerli olacak. 2016’da tüm dünyada internet kullanıcı sayısının 4 milyara ise ulaşacağını tahmin eden Acarer, internet teknolojilerine yatırımların artmasıyla sosyal uçurumların da azalacağını savundu.

Karlins: ‘İfade özgürlüğü sınırlanabilir’

Litvanya Büyükelçisi ve İnternet Yönetimi Çok Paydaşlı Savunucular Kurumu Başkanı Janis Karklins ise internette işlenen suçları minimize etmek için medya okuryazarlığı derslerinin eğitim müfredatlarını konmasını önerdi. Karlins, IŞİD örneğinden yola çıkarak internet paydaşlarının uzlaşmaya varması halinde hem çevrim içi hem de çevrim dışı tüm tarafların ifade özgürlüğüne sınırlama getirilebileceğini söyledi.

Gass: ‘Sansür maalesef birçok ülkede mevcut’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Gass ise Türkiye ve benzeri ülkelerindeki erişim yasağı hakkında “İnsan Hakları internette de internet dışında olduğu gibi geçerlidir. Devletler yasalar koya bilir ama o yasayı dengelenmeli. İnternette bu dengeden de emin olmak lazım. ancak internet sansürü maalesef birçok ülkede mevcut” yorumunu yaptı.

Ancak Türkiye’de internet erişim yasaklarının forum gündeminde yeterince yer bulmaması tepki çekti.

Önderoğlu: ‘TİB ve MİT’ne verilen yasal haklar internet özgürlüğünü kısıtlıyor’

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti temsilcileriyle düzenlediği toplantıda Türkiye’de internet özgürlükleri bağlamında hukuk devletinden uzaklaşıldığı bir süreç yaşandığını savundu. Önderoğlu, “İnternet Yönetişimi Forumu, internet özgürlüğü bakımından daha iyi tartışılmasını bekliyorduk. Eksik ve yavan tüm meselelerin regülasyonlarla sınırlıymış gibi gerçekleştirilmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye’de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na verilen yetki ve sorumlulukla gazetecilerin özgürlükleri kısıtlanmaktadır” dedi.

Türkiye’deki Twitter ve YouTube yasaklarının basın ve ifade özgürlüğünü engellediğini belirten TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, internet sitelerine yönelik düzenlenmekte olan yeni yasanın yeni hukuksuzluklar yaratacağını savundu.

Wong: ‘İnternette ifade özgürlüğü mahkemelerde kovuşturmaya uğruyor’

İnsan Hakları İzleme Örgütü İnternet Uzmanı Cynthia Wong ise Türkiye’deki yerel mahkemelerde sosyal medyada ifade özgürlüğünü kullanılan çok sayıda kişi hakkında kovuşturma açıldığını belirtti. Wong, “Muş’ta öğretmenlik yapan Ertan P. İsimli bir öğretmenin Allah CC isimli bir twitter hesabı açması nedeniyle 15 ay mahkumiyete çarptırıldı’ dedi. Wong, Türkiye’nin bozuk internet sicili düzelme yolunda olmadığını ifade etti.

Garner: ‘Türkiye’de sosyal medya tehdit olarak görülüyor’

Uluslararası Af Örgütü Türkiye temsilcisi Andrew Garner ise sosyal medyayı bir baş belası olarak tanımlayan bir cumhurbaşkanının görev yaptığı bir ülkede internet yönetişim forumu yapılmasının ironik olduğunu söyledi. Garner, “Türkiye’de hoşgörüsüzlük artıyor, çevrimiçi ve çevrimdışı alanlar da kapsamda yer alıyor. Hükümet medyanın tek sesli hale getirilmesiyle sosyal medyayı tehdit olarak görüyor” diye konuştu.

Alternatif foruma Assange telekonferansla katıldı

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde İnternet Yönetişim Forumu düzenlenirken bu organizasyona alternatif olarak Bilgi Üniversitesi’nde İnternet Ungovernance Forum gerçekleştirildi. Forumun kapanışına İngiltere’nin Ekvador Büyükelçiliği’nde siyasi sığınmacı olarak yaşayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange telekonferans yöntemiyle katıldı. Assange, “Türkiye’de İnternet Yönetişimi Forumu internet yönetişimi için değil internet sansürü için toplandı. Bu toplantıyı destekleyen Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere baktığımızda ve kimlerin davet edilmediğine baktığımızda bunu görebiliyoruz. ABD’nin gözetimini kabul eden Türkiye hükümetinin kendisi de ABD’nin gözetim hedefi haline geliyor. Gözetim teknolojilerinin üretiminde yer alanlarda bu stratejilere hizmet ediyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG