Erişilebilirlik

İnternet Kullanımı Bağımlılık Yaratıyor


Yeni bir araştırmaya göre, yoğun derecede internet ve sosyal medya kullanan gençlerin beyin görüntüleri incelendi ve bu gençlerde bağımlılık oluşma riski görüldü

Missouri Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi ile Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzmanların yaptığı araştırmaya göre, internet kullanımı ve bağımlılık gelişmesi arasında bir bağıntı olduğu belirlendi.

Duke Üniversitesi Tıp Fakültesinden Psikiyatri ve Davranış Bilimleri bölümünden Profesör Doktor P. Murali Doraiswamy, internet kullanıcılarının %5 ila %10’luk kesiminin bağımlılık belirtileri gösterdiğini söylüyor. Doktorlar bunu, araştırma sırasında çekilen beyin görüntülerinde bazı bölgelerin madde bağımlılığındakine benzer etkiler yarattığı için kolaylıkla tespit etmeyi başarmış.

Araştırmaya katılanların internet kullanımı 140 ila 51 megabit arasında değişirken, kullanım ortalaması 7 megabit olarak saptanmış. Uzmanların oyun oynama, sohbet etme (chat), program yükleme, elektronik posta, internette dolaşma ve sosyal medya kullanımı (Facebook ve Twitter) olmak üzere altı gruba ayırdığı internet kullanım amaçlarından en fazla bağımlılık yaratan belirtilerin sırasıyla oyun oynama, sohbet ve internette dolaşmadan kaynaklandığı belirtiliyor. Elektronik posta ve sosyal medya kullanımının ise bağımlılık belirtileri göstermede en son sırada yer aldığı görülüyor.

Klasik bağımlılık belirtilerinin belli başlı internet kullanımı faaliyetleriyle yakından bağlantılı olduğunu belirleyen uzmanlar, bunun en somut örneğinin içe dönüklük ve internette oyun oynama, sohbet etme alanlarında kendini gösterdiğini belirtiyor.

Uzmanlara göre “dijital arınma” için yardıma ihtiyaç duyanların sayısı giderek artıyor ancak dijital bağımlılığın tespiti ve tedavisi için yeterli seviyede araştırma yapılmıyor. Araştırmanın sonuçlarının davranış ve duygusal sağlık alanında önemli ölçüde yarar sağlayacağı görüşünde olan uzmanlar, özellikle internet kullanımının hangi yaş grupları arasında ne tür etkiler gösterdiğini belirlemeyi umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG