Erişilebilirlik

İnternet Çağında Kupon Kullanma Eğilimleri Giderek Değişiyor


After 125 Years, Paper Coupons Thrive Digitally
After 125 Years, Paper Coupons Thrive Digitally
Günlük ihtiyaçların maliyetinin giderek artması nedeniyle herkes tasarruf yolları arıyor. Bu yollardan biri de alışverişlerde kupon kullanmak. Amerika’da alışverişte kupon kullanmak 125 yıllık bir gelenek. İnternet çağında kupon kullanma eğilimleri giderek değişiyor.

Laura Harders Cuma günleri alışverişe çıkarken yanına kuponlarını da alıyor.

Harders kupon kullanma alışkanlığını altı yıl önce ilk bebeğine hamileyken edinmiş. İşini bırakan Harders tek gelirle geçinmenin yollarını da aramaya başlamış: ”İşe tekrar başlamak yerine evde kalıp tasarruf ederek adeta eve bir gelir daha getirmeyi başardım.”

Harders sadece kupon kullanarak mutfak alışverişlerinin maliyetini yarı yarıya, hatta bazen daha fazla azaltmayı başarmış: “Kuponlardan önce 80 dolar ödemem gerekiyordu. İndirimleri ve kuponları kullanarak sadece 20 dolar ödedim.”

Harders farklı kaynaklardan kupon topluyor: ”Kuponlarımın çoğunu Pazar gazetelerinin eklerinden kesiyorum. İnternetten de kupon alıyorum. Coupons.com, smartsource.com gibi sitelerin yanısıra farklı markaların sitelerinde de kuponlar var.”

Ancak her tüketici kupon kullanmıyor. Miriam Sindy kupon fikrini sevmeyenlerden: ”Kupon toplamak zaman kaybı. Çoğu zaman kuponları görüyorum ancak kesmeyi unutuyorum. Aklıma geldiğindeyse süreleri dolduğu için çok geç oluyor.”

Ancak kupon toplamak zamanı boşa harcamak anlamına gelmiyor. Harders bunu verdiği kupon toplama dersinde anlatıyor.

Amerika’da alışveriş kuponlarını ilk kez 1887 yılında, Georgia eyaletinin Atlanta kentinde, Coca-Cola adlı yeni içeceği tanıtmaya çalışan kişi vermişti.

125 yıl sonra kuponlar Amerika’da hala kullanılıyor. Pazarlama danışmanı Ferris Kaplan, sadece kuponların veriliş tarzının değiştiğine dikkat çekiyor: ”Genç tüketiciler kuponlarını akıllı cep telefonları aracılığıyla kullanıyor. Sevdikleri markaların kuponları doğrudan cep telefonlarına geliyor. Mağazalara gittiklerinde gazetelerden kesilenler yerine bu elektronik kuponları kullanıyorlar.”

Certifikid adlı İnternet sitesi bin şirketin dijital kuponlarını yayınlıyor, bunları 55 bin müşteriye elektronik postayla gönderiyor. Certifikid’in kurucusu Jamie Ratner her gün bir şirketin tanıtımını yapıyor: ”Elektronik postalarımızı alan müşterilerimiz şirket hakkında bilgi ediniyorlar, sonra da kuponumuzu satın alıyorlar.”

Jamie Ratner, ekonomik darboğazda tasarruf etmek için internetten yararlanan gençlerin sayısı arttıkça dijital kupon hizmeti sektörünün de gelişeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG