Erişilebilirlik

İnsan Ticareti Karnesinde Rusya ve Çin'e Kırık Not


İnsan Ticareti Karnesinde Rusya ve Çin'e Kırık Not
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
Linki indirmek için

Amerika Dışişleri Bakanlığı yıllık insan ticareti raporunu dün yayınladı. Raporda Rusya ve Çin en aşağı sıra olan üçe düşürüldü

İnsan ticareti günümüzde 27 milyon kişiyi çağdaş köle haline getirdiği tahmin edilen dünya çapında bir sorun. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bunun yaklaşık 46 bin gibi çok küçük bir bölümünün belirlenebildiğini söylüyor: “Uzun zamandır milyonlarca kişiyi kapsayan bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu söylemek abartılı olmaz. Ancak ne yazık ki bu sorun sürüyor. Bazı yerlerde büyüyebileceğini ve sorunun devam edeceğini üzülerek belirtmek zorundayım.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın insan ticareti raporunun en aşağı sırası olan 3’e Çin, Özbekistan ve Rusya gibi yeni ülkeler kondu. Dışişleri Bakanlığı raporunda toplam olarak 188 ülkeden 21’inin insan ticaretini önlemede asgari standartları yerine getirmediği ve bunu yapmak için de önemli bir çaba göstermediği belirtiliyor.

Kerry şöyle konuştu: “Bu konuda hükümetlerle ilişki kurmaya devam edeceğiz çünkü çağdaş kölelik, Amerika dahil bütün ülkeleri etkiliyor. Her hükümet bununla mücadele etmekle sorumlu. Ancak hiç bir hükümet yeterli çaba göstermiyor.”

Kerry’ye göre yeni bir araştırma, üçüncü sıraya düşürülen ülkelerin önlem alma çabalarını arttırdığını gösteriyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı insan ticareti ve sömürü sorununa dikkati çekmenin yanısıra bu soruna karşı mücadele veren dokuz kişiyi de ödüllendirdi.
Bunlardan biri ülkesinde kaçakçılıkla mücadele yasası çıkması için çaba gösteren Iraklı Bessam el-Nasıri. El Nasıri Irak’a kaçırılan ve ortada bırakılan Doğu Avrupalı inşaat işçilerine bizzat yardım etmiş.

Bessam el-Nasıri, “Bir dakika düşünün, iyi bir iş teklifi alıyorsunuz sonra bu iş son derece düşük bir ücretle sonuçlanıyor. Para olmayınca kuru ekmek yiyorsunuz. Temiz içme suyu içemiyor ya da yıkanamıyorsunuz” diyor.

El-Nasıri kaçakçılık kurbanlarının karşılaştığı acı gerçeğin kendilerini bambaşka bir ortamda bulmaları, köle gibi çalıştırılmaları, hizmetçilik ya da fuhuşa zorlanmaları olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG